Rensa bort skräp och skölj nässlorna noga i flera vatten. Lägg nässlorna i en kastrull. Fyll på med vatten så att det precis täcker. Koka upp och låt koka någon minut. Häll av vattnet, men spar det. Hacka nässlorna fint.
|
Skala lök och potatis. Skär i mycket fina bitar.
|
Mät upp "nässelspadet" och häll tillbaka i kastrullen tillsammans med lök och potatis. Koka under lock tills potatisen är mjuk.
Lägg i spenat och nässlor. Koka upp.
|
Rör ihop vetemjöl och rapsolja till en pasta. Späd med lite nässelspad till rinnande konsistens. Vispa i soppan och rör tills soppan tjocknat.
|
Smaka av soppan med salt, peppar, timjan och klipp gräslök.
|
Servera soppan antingen kokta ägghalvor eller pocherade ägg, lite pyssligare men inte svårt. Gör så här:Koka upp några cm vatten i en stekanna + 2 tsk salt + 2 tsk vinäger per liter. Drag ned värmen tills vattnet sjuder och låt de knäckta äggen glida ner ett och ett i kokvattnet. Fortsätt att sjuda tills vitorna stelnat.
|
Duka också fram knäckebröd och "smör" till de hungrige. Som efterrätt föreslår vi "Fattiga riddare"- brödskivor som doppats i pannkakssmet, steks i smör och smaksätts med kanel och en aning socker. Blåbärsylt eller rivet äpple till.
|