Linssoppa i svart och vitt
2015 års linssoppa linsoppansdag Den 12 april på "Livdagen" firar vi alla vänner av linssoppa LINSSOPPANS DAG. Linssoppor är läckra, livgivande, klimatsmarta och kan kokas på många sätt. Här kommer 2015 års variant. Självklart kan du också fira Linssoppans dag på måndag den 11 eller någon annan dag om det passar bättre...
Gör så här
Skölj linserna noga, gärna genom att lägga dem i en trådsil och spola igenom med kallt vatten.
Häll linserna i en kastrull och fyll på med lika mycket vatten. Tillsätt buljongen. Småkoka under lock i 15 minuter. Fyll på med mer vatten om det behövs.
Skala lök, vitlök och morot. Hacka löken, skiva vitlöken tunt och skär moroten i slantar.
Fräs lök, vitlök och morot i rapsolja några minuter i en gryta som rymmer hela soppan.
Häll de halvt kokta linserna från kastrullen i grytan med grönsaker. Häll också i tomatkrosset. Låt sjuda under lock i 15 minuter.
Skölj och skär zucchini i halvmånar. Blanda ner i soppan tillsammans med fänkålsfröna. Späd med mer vatten om det behövs.
Koka soppan tills linser och grönsaker är mjuka. Smaka av med salt och peppar.
Låt var och en toppa med smulad fårost och rejält med basilikablad.
Bröd till den hungrige och en apelsin eller annan frukt i säsong som avslutning.
Vill du baka eget matbröd? Pröva receptet med linfröbullar.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Linser torkade, svarta beluga, puy   2 dl
  Lök gul   1 st
  Vitlök   2 klyft
  Morot   1 st
  Rapsolja   3 msk
  Vatten   0
  Zucchini squash courgette   300 g
  Fänkåls- eller anisfrön   2 tsk
  Tomater krossade konserv m lag   500 g
  Salt, peppar   0
  Fetaost fett 25 %   150 g
  Basilika, färsk   1 dl
  Tillbehör:  
  Rågbröd, mjukt osötat   4 bulle
  Bordsmargarin eko   8 tsk
  Apelsin   4 st

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 675 kcal 625 - 875 kcal
Protein 24 g 19 - 38 g
Fett 27,1 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 8,7 g Max 9 g
Kolhydrater 75 g Min 75 g
Fibrer 16 g Min 9 g
C-vitamin 124 mg Min 22 mg
Folat 328 mcg Min 120 mcg
Järn 6,1 mg Min 3,8 mg
Zink 4 mg Min 2,7 mg

Vegan?Tofu eller mosad avokado med lite olivolja är en bra ersättning för fetaost.
Linssoppa är bra bonusmat: Koka den på de grönsaker och rotfrukter du har hemma. Blanda gärna svarta puylinser med vanliga gröna eller röda skalade. Tänkt bara på att röda kokar mjuka på 10-15 minuter. Ratatouille smakar bra istället för krossade tomater. Några deciliter Ajvar relish är ett annat alternativ.
Fler linssoppor hittar du på MUMS.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se