Primörer med grönkålspesto
supergrönt härodlat veganmat Små nyskördade och mjälla rotfrukter är delikatesser möjliga även för en liten börs. Mixa din egen grönkålspesto av färsk förvälld grönkål eller mangold. Godare och nyttigare kan det knappast bli oavsett om det är närodlat från butik eller härodlat i egna täppan.
Gör så här
Börja med grönkålspeston. Skölj, drag bort de grova nerverna och stjälken från grönkålen. Koka snabbt upp i en bottenskyla vatten. Låt koka någon minut eller två beroende på hur grov grönkålen är. Kyl kålen snabbt: spola hastigt av den i iskallt vatten.
Mixa grönkål, pumpakärnor, vitlök till en mos i mixer eller liten matberedare.
Tillsätt oljan i en tunn stråle medan kniven går. Kör till en slät puré. Det kan behövas mer olja. Smaka av med vinäger, salt och peppar.
Koka rotfrukterna. Om du använder rödbetor; koka i separat kastrull annars blir allt rosa. Polka- och gulbetor kan kokas med morötter och majrova. Koktid varierar med hur stora och hur färska rötterna är. Vanligtvis kräver betor och morötter längre tid.
Potatisen är kanske bäst att koka separat och hel.
Låt bara ärtorna koka blad rötterna de sista minuterna.
Lägg upp på ett förvärmt fat och servera peston vid sidan om.
Fresta med en läcker hemlagad mjukglass som avslutning. Recept på Mjukglass av frysta svarta vinbär finns.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Röd-, polka och gulbetabeta   350 g
  Morot, gärna flera färger   350 g
  Majrova eller kålrabbi   175 g
  Färskpotatis rå   600 g
  Gröna ärter   250 g
  Grönkålspesto:  
  Grönkål   150 g
  Pumpafrön squashfrön torkade   1 dl
  Vitlök   2 klyft
  Rapsolja   5 msk
  Äppelcidervinäger ättiksyra 7 %   1 msk
  Salt, peppar   0
  Mjukglass med svarta vinbär:  
  Svarta vinbär, frysta   2 dl
  Banan   3 st
  Lättyoghurt naturell fett 0,5 % berik   5 dl
  Vaniljpulver   2 krm

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 650 kcal 625 - 875 kcal
Protein 20 g 19 - 38 g
Fett 25,6 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 2,7 g Max 9 g
Kolhydrater 77 g Min 75 g
Fibrer 17 g Min 9 g
C-vitamin 164 mg Min 22 mg
Folat 237 mcg Min 120 mcg
Järn 6,3 mg Min 3,8 mg
Zink 3,8 mg Min 2,7 mg

Givetvis kan du ersätta grönkålspeston med köpepesto och betor, rötter och rovor med andra kokat grönsaker men medge att det är läckert med grönt i alla dess färger och former.
Mjukglassen kan också ersättas med köpeglass men inget går upp mot svarta vinbär vad gäller näring och smak...

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se