Sparris med ägg- och räkröra
färsk grön närodlad sparris När sparrisen är i säsong är det fest för oss alla som gillar gott grönt. Laga något enkelt som nästan är vegetariskt; sparris med en röra av ägg och skalade räkor. Allt finns klimatsmart, ekologiskt och närodlat.
Gör så här
Börja med att hårdkoka äggen: lägg i kallt vatten. Koka upp och låt koka i 8 minuter. Spola av äggen i kallt vatten och låt dem ligga i kallt vatten några minuter.
Ansa sparrisen. Grön sparris behöver inte skalas men skär bort den hårda delen på stjälken.
Skölj och grovhacka persiljan. Skölj citronen och raspa/riv av det gula skalet. Använd gärna ett cisileringsjärn om du har så blir det fina hela strimlor.
Häll av spadet från räkorna. Spar det det kan användas att koka sparrisen i...
Koka upp cirka 1 liter vatten + räkspad + 1 tsk salt + 1 tsk socker. Lägg i sparrisen och koka försiktigt i 3-4 minuter tills stjälkarna börjat mjukna. Häll av spadet, spar ev. ½ dl till att späda ägg-räkröran med.
Smält smör och rapsolja försiktigt i mikron. Rör ner citronrasp, hälften av persiljan och räkorna.
Skala och grovhacka äggen. Blanda ner även ned dem i röran.
Häll upp sparrisen på ett förvärmt fat. Klicka över ägg-rökröran. Garnera med lite persilja.
Servera med ett gott, gärna lite grövre surdegsbröd, citronklyftor samt små blad av mangold, spenat eller ruccola.
Avsluta med en banan, annan frukt i säsong eller kanske rabarberkompott.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Sparris grön el vit   750 g
  Ägg ekologiskt   3 st
  Persilja blad   1 dl
  Citron   1 st
  Räkor konserv u lag   170 g
  Salt, socker   0
  Smör fett 80 %   3 msk
  Rapsolja   3 msk
  Vitt bröd fullkorn surdeg   300 g
  Mangold-, babyspenat- eller ruccolablad   70 g
  Banan   4 st

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 695 kcal 625 - 875 kcal
Protein 30 g 19 - 38 g
Fett 26,3 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 8,8 g Max 9 g
Kolhydrater 80 g Min 75 g
Fibrer 10 g Min 9 g
C-vitamin 120 mg Min 22 mg
Folat 368 mcg Min 120 mcg
Järn 5,5 mg Min 3,8 mg
Zink 4 mg Min 2,7 mg

Vegan? Servera det nykokta sparrisen med en italiensk bönröra, tomatsallad och gott surdegsbröd.
Grön sparris behöver inte skalas som den vita; skär bara bort det hårda delen längs ner på stjälken.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se