Kokt grönt med salsa verde och kokt kött.
tryne till knorr långkok I Italien får man ofta en smakrik grön örtsås, salsa verde, till kokta grönsaker och kött. Här har vi gjort en svensk variant och serverar med rimmad fläsklägg och sommarens frilandsodlade grönsaker. Istället för fläsklägg smakar det bra med en mindre mängd kassler eller kokt fisk.
Gör så här
Börja med den gröna såsen: Skölj spenat, basilika eller annat kryddgrönt, gräslök.
Mixa till ett grovt mos med majonnäs. Ställ kallt.
Förbered grönsakerna; Skala moroten, halvera och skär strimlor. Dela blomkålen i buketter. Skär bort det hårda längst ut på sparrisen. Ansa löken; skär bort det fula på blasten. Skölj och skär rädisorna i kvartar.
Koka upp en gryta med vatten. Lägg i morotsstrimlorna och koka i 5 minuter.
Lägg därefter i blomkål, sparris och lök. Låt sjuda tills grönsakerna är knappt mjuka. Låt ligga kvar i kokspadet.
Ta undan en del av grönsakskoket och värm skivad, färdig kokt rimmad fläsklägg i spadet tills köttet är varmt.
Smaka av den gröna såsen med en del av spadet från köttkoket.
Lägg upp det gröna på ett varmt fat tillsammans med skivad lägg. Skeda över lite kokspad och strö över rädisor.
Servera med den gröna såsen ock kokt potatis.
Avsluta med en banan eller annan frukt eller bär i säsong.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Gris lägg u svål kokt   400 g
  Morot   1 st
  Blomkål   1 st
  Sparris grön   200 g
  Salladslök   100 g
  Rädisa   12 st
  Salsa verde:  
  Spenat färsk   100 g
  Basilika, färsk   1 dl
  Gräslök   0,5 dl
  Majonnäs fett 88 %, eko   4 msk
  Tillbehör:  
  Potatis   800 g
  Banan   4 st

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 640 kcal 625 - 875 kcal
Protein 35 g 19 - 38 g
Fett 20,4 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 4,1 g Max 9 g
Kolhydrater 73 g Min 75 g
Fibrer 12 g Min 9 g
C-vitamin 205 mg Min 22 mg
Folat 326 mcg Min 120 mcg
Järn 4,6 mg Min 3,8 mg
Zink 5,2 mg Min 2,7 mg

Vegan? Självklart kan du kan koka alla grönsaker och servera med såsen som också kan göras på olivolja. Ersätt köttet med stora vita bönor eller färska gröna sojabönor s.k. edamamebönor.
Fläsklägg är en billig köttdetalj som ofta glöms bort och som kan ersätta dyrare kött. Att använda alla detaljer på djuret är ett bra klimatval.
Receptet bygger på färdigkokt rimmad fläsklägg. Rå ekologisk rimmad fläsklägg dyker lite då och då upp i butikerna. Ofta till mycket bra pris. Köp läggen och koka så här; Skölj läggen och lägg i kallt vatten. Koka upp utan lock. Skumma. Tillsätt fyra,fem kryddpeppar- och svartpepparkorn och ett lagerblad. Koka tills köttet är riktigt genomkokt och köttet lätt lossnar från benet. Det brukar ta cirka 1,5 timme. Skär bort benet och svålen. Av drygt ett kilo rå lägg blir det cirka 400 g svål- och benfri lägg.
Frys in kokt skivad lägg och servera till sommarens kokta och råa grönsaker.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se