Potatisgulasch med en klick surkål
szegedinergulasch vegangryta levande surkål Koka en riktigt mustig, värmande gryta som mättar bra när kylan står för dörren. Krydda med chili, kummin, ajvar relish och toppa med syrlig surkål.
Gör så här
Förbered alla rotfrukter och grönsaker: Skala och skiva potatisen och strimla moroten fint. Skölj och strimla purjolöken. Skala och hacka lök och vitlök. Skölj och strimla paprikan.
Hetta upp oljan i en kastrull som rymmer hela rätten. Tillsätt paprika, kummin, chilipeppar och när det börjar lukta kryddig: lägg i löken. Fräs tills löken är glansig.
Tillsätt potatis, morot och paprika. Rör om.
Klicka i ajvar och häll på halva mängden vatten. Smula över buljong. Lägg på lock och låt koka i 10 minuter.
Tillsätt purjolöken, bönor och kanske mer vatten. Låt koka tills potatisen är riktigt mjuk.
Smaka av med mer kryddor om det behövs.
Servera gulaschen med en generös klick surkål och en bit bröd.
Avsluta med en enkel apelsinsallad eller annan efterrätt.
Vill du syra din egen surkål. Självklart finns ett recept på Mums. Inte svårt men surkålen behöver mogna ett par veckor innan den kan avnjutas.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Potatis   600 g
  Morot   1 st
  Purjolök   200 g
  Lök gul röd   1 st
  Vitlök   2 klyft
  Paprika grön   1 st
  Rapsolja   4 msk
  Paprikapulver   0,5 msk
  Kummin   1,5 tsk
  Chilipeppar   2 krm
  Ajvar relish, m paprika   1,5 dl
  Vatten   6 dl
  Grönsaksbuljong   1 tärn
  Vita bönor, hemkokta eller konserv   4 dl
  Surkål, helst opastöriserad   150 g
  Rågbröd, mjukt osötat   4 skiva
  Efterrätt:  
  Apelsin   4 st
  Färskost fett 4 % Keso   2 dl
  Socker   1 msk
  Vaniljsocker   0,5 tsk
  Sötmandel, hackad eller spån   4 msk

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 710 kcal 625 - 875 kcal
Protein 24 g 19 - 38 g
Fett 23,7 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 3,1 g Max 9 g
Kolhydrater 89 g Min 75 g
Fibrer 21 g Min 9 g
C-vitamin 215 mg Min 22 mg
Folat 257 mcg Min 120 mcg
Järn 5,2 mg Min 3,8 mg
Zink 3 mg Min 2,7 mg

En vitamin C rik efterrätt som apelsinsalladen, som vi föreslår, men också andra fruktsallader eller bara en färsk frukt underlättar upptaget av järn. Förutom att det förstås är gott men en frisk avslutning.
Undvik att hetta upp/koka surkålen om du använder "levande" kål dvs. surkål som inte packats i konservburk. Värmen tar död på de levande mjölksyrebakterier som bostar immunförsvaret.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se