Äppelkaka men mandel
svenska äpplen traditionell äppelkaka härodlat Höst är äppelkaketid. Sugen på något gott till Fairtrade fikat eller som efterrätt efter soppan? Baka denna läckra kaka på närodlade äpplen.
Ps: Äppelkaka smakar gott även en kall vinterdag eller en skir vårvinterafton.
Gör så här
Börja med att smörja och bröa en mindre form med lite smält smör eller olja och någon matsked vetemjöl.
Smält smöret till sockerkakssmeten. Det går snabbt i mikron.
Värm ugnen till 175 grader.
Skölj, skär äpplena i tunna klyftor och skär bort kärnhuset. Man kan också kärna ur äpplena med en s.k. äppelpipa innan de skär i tunna klyftor. Grovhacka mandeln.
Gör sockerkakssmeten: Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Vispa i vaniljsockret.
Vänd ner vetemjöl och smält smör. Blanda snabbt men försiktigt. Häll i formen.
Täck formen med äppelklyftorna. Strö över kardemumma, hackad mandel och rårörsockret.
Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter tills kakan fått fin färg och släppt i kanterna.
INGREDIENSER
 1 sats

   RåvaraMängd
  Äpple m skal   4 st
  Sötmandel torkad   0,5 dl
  Kardemumma eller kanel, malen   2 tsk
  Rårörsocker   2 msk
  Sockerkakssmet:  
  Ägg ekologiskt   2 st
  Socker   1,5 dl
  Vaniljsocker   2 tsk
  Smör fett 80 %   50 g
  Vetemjöl   1,5 dl

Näringsämne Mängd
Energi 1940 kcal
Protein 29 g
Fett 72,4 g
Mättade fettsyror 32,7 g
Kolhydrater 281 g
Fibrer 22 g
C-vitamin 69 mg
Folat 152 mcg
Järn 5,7 mg
Zink 3,2 mg

En sats äppelkaka ger 8 bitar, inte alltför stora. Räkna med att en bit bidrar med 249 kcal, 4 g Protein, 9 g fett, 37 g kolhydrater, 2 g fibrer, 19 mcg folat och 0,7 mg järn.
Var energismart: Gör en dubbelsats och grädda två kakor samtidigt eller en enda stor och frys in hälften.
Observera bakpulver fattas inte i ingredienslistan. Det är helt onödigt...

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se