Avokado- och räktallrik
avokadosallad räkor säsongsanpassat smalmat Fredagsfest! Tänd några ljus, duka fram en färgsparkande tallrik med knapriga gröna blad, len avokado och salta fasta räkor. Vardagsmat som fredagsmys.
Gör så här
Skölj bladen noga, låt dem rinna av i durkslag eller kanske ännu hellre om du har; torka dem i salladsslunga.
Skala rotsellerin. Skär i tändstickstunna strimlor. Lägg i kokande vatten och låt bara få ett nytt uppkok. Häll av kokvattnet. Spola hastigt i iskallt vatten. Låt rinna av.
Skala räkorna.
Blanda dressingen av olivolja, pressad citron och rivet citronskal. Smaka av med antingen chilipeppar eller svartpeppar och en aning salt.
Dela avokadon, ta bort skalet och skär i fina bitar. Skär äpplena i klyftor, kärna ur och skär därefter i strimlor.
Lägg avokado och äpple i en skål. Häll över dressingen. Rör om så att alla bitar kommer i kontakt med dressingen.
Täck ett stort fat eller gör portionstallrikar; med gröna blad. Varva därefter avokado, äpple, räkor och rotselleri.
Strö över eller garnera med basilika.
Servera med ett gott, gärna surdegsjäst, rågbröd.
Avsluta med nypon- och äppelkompott.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Avokado   3 st
  Räkor kokta   450 g
  Mangold, färsk spenat, ruccola   200 g
  Rotselleri   200 g
  Äpple m skal   2 st
  Basilika, färsk   1 dl
  Rågbröd, mjukt osötat   8 skiva
  Dressing:  
  Olivolja   2 msk
  Citronskal   2 msk
  Citronjuice färskpressad   2 msk
  Chilipeppar, salt   0
  Nypon- och äppelkompott  
  Äpple m skal   4 st
  Nypon u frön torkade   0,5 dl
  Sockerlag, rårörsocker   1 dl
  Citron   1 st

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 795 kcal 625 - 875 kcal
Protein 37 g 19 - 38 g
Fett 32 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 5,2 g Max 9 g
Kolhydrater 79 g Min 75 g
Fibrer 22 g Min 9 g
C-vitamin 104 mg Min 22 mg
Folat 198 mcg Min 120 mcg
Järn 7,9 mg Min 3,8 mg
Zink 3,8 mg Min 2,7 mg

Vegan? Byt räkorna mot rökt strimlad tofu blandat med lättfräst svamp.
Bonusmatstips: Koka en buljong på räkskalen. Lägg i kastrull, täck med vatten och koka i 10 minuter. Sila och frys in tills nästa gång du kokar fisksoppa eller gör en sås till fisk.
Ekologisk avokado i säsong finns från Europa, främst i Spanien och Italien, från oktober till april. Från maj till oktober kommer avokadon med båt från bland annat Mexiko och Peru.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se