Höst- och vintersallad med grönkål
Närodlat nyttig mat vegetarisk mat Fresta med en vitaminkick. Bekämpa mörkret och smygande förkylningar med en färgsparkande hälsosam sallad med grönkål, paprika och citrus. En läcker sallad gör vardagsmaten godare.
Gör så här
Skölj grönkålen noga mellan bladen. Dra bort bladen från de grova stjälkarna.
Skölj paprikan, skär bort kärnor och skär i fina bitar.
Koka upp en liter vatten. Lägg i grönkålen. Låt ligga i en knappt minut. Häll av grönkålen i ett durkslag. Spola hastigt med iskallt vatten så kålen svalnar.
Skölj apelsin, skala den. Dela i klyftor och klipp i mindre bitar; håll dig över en tallrik så att all juicen tas tillvara.
Varva grönkål, paprika och apelsin i en skål. Blanda apelsinjuicen med rapsolja, en aning örtsalt och droppa över. Rör om.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Grönkål   200 g
  Paprika röd   1 st
  Vatten   1 l
  Apelsin   1 st
  Rapsolja   1 msk
  Örtsalt   2 krm

Näringsämne Mängd
Energi 80 kcal
Protein 2 g
Fett 3,7 g
Mättade fettsyror 0,2 g
Kolhydrater 8 g
Fibrer 3 g
C-vitamin 158 mg
Folat 57 mcg
Järn 1,1 mg
Zink 0,4 mg

Få grönsaker är så näringstäta som grönkål: Massor av vitamin-C, folat, karotenoider av alla slag samt andra antioxidanter. Dessutom är grönkål en bra källa till järn och zink.
Hoppa inte över den snabba förvällningen; Den ger en mildare och mustigare smak åt kålen.
Om kålen kyls snabbt försämras inte näringsvärdet utan det behålls bättre och förvällningen underlättar upptaget av karotenoiderna (förstadier till Vitamin-A). Salta däremot inte i vattnet om du vill behålla nyttigt kalium.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se