Upside-down apple cake
närodlat fallfrukt äpplen glutenfritt Toppa den enkla soppmåltiden med en läcker äppelkaka gräddad i stekpanna. Klimatsmart och energisnålt, snabb och bra vardagsmat.
Ps: Självklart smakar kakan också utmärkt till helgfikat.
Gör så här
Börja med att göra sockerkakssmeten: Vispa ägg och socker poröst. Vänd ned vetemjölet tillsammans med havrekliet.
Dags för äpplena: Skölj men skala inte äpplena. Kärna ur dem. Skär fina i klyftor.
Häll oljan eller smöret i stekpannan. För bästa resultat använd en s.k. {b}nonstick panna{/b}, som inte kräver så mycket fett. Sätt på värmen, sänk till svag temperatur när smöret börjar fräsa. Strö hälften av sockret i pannan. Fördela äppelklyftorna ovanpå. Lyft bort från plattan.
Lägg äppelklyftorna i ett vackert mönster i stekpannans botten. Strö över kardemumma och resten av rårörsockret.
Häll sockerkakssmeten över äppelklyftorna. Lägg på ett stort lock eller täck med smörpapper. Grädda på fortsatt svag värme i 20 minuter tills sockerkaksmeten stelnat på ovansidan. Dra från värmen.
Låt svalna någon minut i stekpannan och stjälp upp kakan.
INGREDIENSER
 1 sats

   RåvaraMängd
  Äpple m skal   3 st
  Rapsolja eller smör   2 msk
  Rårörsocker   4 msk
  Kardemumma, malen eller kanel   2 tsk
  Sockerkakssmet:  
  Ägg ekologiskt   2 st
  Socker   1,5 dl
  Vetemjöl, eko   1 dl
  Havrekli eller havregryn   1 dl

Näringsämne Mängd
Energi 1680 kcal
Protein 27 g
Fett 42,8 g
Mättade fettsyror 6,1 g
Kolhydrater 287 g
Fibrer 20 g
C-vitamin 52 mg
Folat 146 mcg
Järn 7 mg
Zink 3,3 mg

Det här är en kaka som lätt går att göra glutenfri; byt det vanliga vetemjölet mot "fin glutenfri mix" som finns i olika märken. Havrekli är ju liksom havregryn tillåtna för den som har celiaki.
En sats ger 6 större (285 kcal) eller 8 mindre (214 Kcal) bitar.
Har du ingen plastbelagd s.k. nonstick panna täck botten med ett bakplåtspapper, pensla med rapsolja eller smör och strö över sockret. Följ för övrigt receptet.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se