Blötlägg ärterna i minst 12 timmar, för bästa resultat 24 timmar.
|
Kör ärterna, persilja, koriander, vitlök, spiskummin och salt i en mixer. Tillsätt vatten om det behövs för att få en grynig smet. Låt smeten vila i ca 1 timme.
|
Medan smeten vilar så gör en sats hemlagad tzatziki, rabaerberchutney och skiva upp grönsakerna.
|
Forma köttbullstora bollar av smeten. Kläm ut överskottet av vattnet när du formar ärtbullarna.
|
Värm olja till fritering i en kastrull med höga kanter. Värm till 160-190 grader. Testa med en brödbit att oljan är tillräckligt varm. Brödbiten ska snabbt bli gyllengul i oljan. Fritera bollarna i 4-5 min. De ska vara gyllengula, knapriga utanpå och mjuka inuti. Lägg de färdigfriterade bollarna på lite hushållspapper så att överskottet av olja rinner av.
|
Rabarberchutney
|
Skiva rabarberstjälkarna i 1 cm långa bitar. Hacka löken fint.
|
Fräs löken i olivolja tills mjuk å glasig. Tillsätt rabarber, curry, honung och fint hackad habanero (om så önskas). Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer honung. Låt koka 10-15 minuter till en krämig konsistens.
|