Ost med försommarprimörer
bra god hållbar sallad Plocka ihop vad som finns av späda primörer, råa och kokta grönsaker. Med hyvlad parmesanost över blir det en delikat förrätt eller en mycket lätt lunch. Bjud gott bröd och extra ost till den hungrige.
Gör så här
Skölj bladen mycket noga; mellan bladvecken samlas jord och sand. Låt rinna av i ett durkslag, klappa torrt därefter eller låt bladen ta en tur i salladsslungan. Bred ut bladen på assietter eller ett stort fat.
Skölj de råa grönsakerna, skrubba polkabetorna noga och lägg på faten. Skiva/halvera tomaten och fördela ovanpå.
Skär den kokta moroten eller pumpan i bitar och fördela på faten.
Skala och finhacka rödlöken. Strö över.
Ringla över olja och vinäger. Och hyvla till sist över parmesanost eller en annan god lagrad ost.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Parmesanost 30 %   40 g
  Polkabetor   200 g
  Rödbets-, mangold- eller andra blad   200 g
  Morot, kokt stor eller en bit kokt pumpa   1 st
  Tomat   1 st
  Lök röd, späd   0,5 st
  Raps- eller olivolja   2 msk
  Äppelcidervinäger ättiksyra 7 %   2 msk

Näringsämne Mängd
Energi 155 kcal
Protein 6 g
Fett 9,7 g
Mättade fettsyror 2,3 g
Kolhydrater 10 g
Fibrer 3 g
C-vitamin 22 mg
Folat 61 mcg
Järn 1,3 mg
Zink 0,9 mg

Vegan: Byt osten mot rostade solrosfrön eller favoritnötter.
Givetvis kan du koka polkabetorna lätt innan du serverar.
Eftersom detta är en bonussallad går det utmärkt att byta moroten mot lättkokt pumpa och polkabetorna mot någon annan rest av grönsaker. Godast blir salladen om den görs på grönsaker med olika konsistens.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se