Skala lök och vitlök. Hacka fint. Skölj och strimla stjälksellerin. Skär bort selleribladen men spar dem till garnering.
|
Hetta upp oljan i en gryta som rymmer hela rätten. Låt chili flakes, spiskummin fräsa tills det doftar gott. Tillsätt lök, vitlök och selleri.
|
Smaka på spadet till bönorna; är det gott låt det följa med bönorna ner i grytan. Om inte skölj av bönorna i vatten och lägg i dem samt 1 dl vatten i grytan.
|
Tillsätt häften av de krossade tomaterna. Koka upp och låt koka under i 5 minuter tills bönor och lök är riktigt mjuka.
|
Mixa soppan slät, antingen med stavmixer, elvisp eller i liten matberedare. Potatisstöt fungerar också bra.
|
Häll tillbaka i grytan och tillsätt resten av tomaterna. Klicka i ajvar. Späd med lite vatten till lagom soppkonsistens. Låt koka upp och smaka av med salt och eventuellt lite mer chilipeppar eller ajvar.
|
Strö över / blanda ner de hela bönorna. Klipp över selleriblad.
|
Servera med rostat bröd överstrött med riven ost.
|
Avsluta måltiden antingen med en enkel fruktsallad eller fattiga riddare
|