Rensa, filea och skär rödingen fri från ben. Låt skinnet sitta kvar. Skölj av rödingfiléerna. Salta dem rikligt.
|
Dags för potatisen. Skala, skär i bitar och koka i vatten som precis täcker. Rör ihop olivolja, pressad vitlök, hackad persilja och basilika samt salt i en lite skål.
|
Rör ihop citronsåsen: Vänd helt enkelt ner det finrivna skalet från en ekologisk citron. Smaka ev. av med en anings aning salt.
|
Stek rödingen så här: Torka noga av saltet. Hetta upp rejält med smör i två stekpannor (om du har). Lägg två filéer i varje. Stek någon minut med "köttsidan" ned. Vänd och sänk värmen rejält och stek nu bara så mycket att fisken är knappt genomstekt - den steker efter.
|
Koka sparrisen.
|
Gör klar den krossade potatisen: Häll bitarna i en skål; krossa/mosa bitarna lätt med en potatisstöt/stor gaffel men låt några stora bitar vara kvar. Häll på oljan och kryddhacket. Späd med lite hett potatisvatten till lagom moskonsistens.
|
Servera den stekta rödingen med potatiskrosset, kokt sparris, citronsås och några körsbärstomater.
|
Duka fram knäckebröd till den hungrige.
|
Om det är jordgubbstid: Servera en generös skål med färska jordgubbar. Låt var och en strö över lite rårörsocker. Sockret, det behövs verkligen inte mycket, förhöjer bärsmaken.
|
När det inte finns jordgubbar smakar det bra med fruktsallad av något slag eller färsk frukt i säsong.
|