Pissaladičre är en sydfransk pizzaliknande paj som bakas utan ost liksom dess pizzakusin från Mallorca. Gott, fräscht och mycket hälsosamt.
Att ersätta ost med ekologiska frilansodlade grönsaker, även långväga, är klimatsmart och miljövänligt. Välj svenskt på sommaren.
Gör så här
Börja med att göra degen: Blanda vetemjöl, torrjäst, socker och salt med 40 gradigt vatten. Vattnet ska vara lite varmare än med vanlig jäst. Rör tills degen är slät.
|
Vispa i ägg och olja. Arbeta degen några minuter. Ställ på varm plats i köket, täck med en handduk och låt jäsa tills degen bubblar och vuxit en aning. Räkna med cika 30 minuter.
|
Dags för fyllningen: Skala och strimla all typerna av lök. Fräs/koka i oljan tills de är riktigt mjuka och genomskinliga, cirka 10-15 minuter. Smaksätt löken med någon matsked ansjovisspad.
|
Strimla paprikan och skiva tomaterna.
|
Värm ugnen till 225 grader.
|
Ta upp den lösa degen - de ska vara riktigt lös - på mjölat bakbord. Arbeta den bara några tag. Kavla/platta ut degen på ett bakplåtspappaer- alt bakplåtsduk. Gör degen lika stor som ugnens långpanna.
|
Klicka ut yoghurten på degen och smeta ut tills yoghurten täcker. Täck med löken. Gör ett rutmönster av strimlad paprika. Fyll på med ansjovisfiléer, körsbärstomater och strö över rosmarin.
|
Grädda pissaladičre i mitten av ugnen och i cirka 20 minuter till den fått fin färg. Strö över ytterligare lite färsk rosmarin.
|
Ät pizzan varm som fredagsmysmat och med en sallad och ett päron. Eller som här med en röd bönsalsa.
|
Den är också god kall i matsäcken - skär i lagom "smörgåsbitar". Pissaladčre är också bra buffémat.
|
Sugen på något sött efterråt? Bjud på säsongens frukt och bär.
|
|
INGREDIENSER
1 portioner
| | | Råvara | Mängd |
|
|
|
Vetemjöl, lantvete- eller siktat dinkeltmjöl
|
1,75
dl
|
|
|
|
Torrjäst
|
0,25
msk
|
|
|
|
Socker
|
0,25
tsk
|
|
|
|
Salt
|
0,25
tsk
|
|
|
|
Vatten, 40+
|
1
dl
|
|
|
|
Ägg ekologiskt rått
|
0,25
st
|
|
|
|
Olivolja
|
0,25
msk
|
|
|
|
Fyllning:
|
|
|
|
|
Lök gul röd
|
1,25
st
|
|
|
|
Purjo-, salladslök
|
37,5
g
|
|
|
|
Vitlök
|
0,5
klyft
|
|
|
|
Olivolja
|
0,88
msk
|
|
|
|
Ansjovis skarpsill inlagd, burk ā
|
32,5
g
|
|
|
|
Paprika gul, gärna grillad/flådd
|
0,25
st
|
|
|
|
Paprika röd, gärna grillad/flådd
|
0,25
st
|
|
|
|
Körsbärstomater
|
31,25
g
|
|
|
|
Matlagningsyoghurt fett 8 %
|
0,38
dl
|
|
|
|
Rosmarin, färsk
|
0,5
msk
|
|
|
|
Röd bönsalsa:
|
|
|
|
|
Kidneybönor röda bönor kokta/konserv
|
1
dl
|
|
|
|
Lök röd
|
0,25
st
|
|
|
|
Vitlök
|
0,25
klyft
|
|
|
|
Paprika röd
|
0,25
st
|
|
|
|
Tomat
|
0,25
st
|
|
|
|
Äpple, rött
|
0,25
st
|
|
|
|
Persilja blad
|
0,13
dl
|
|
|
|
Limejuice färskpressad
|
0,5
msk
|
|
|
|
Salt, chili flakes
|
0
|
Hur man flår paprika? Grilla gul eller röd hel paprika under ugnens grillelement. Vrid paprikan tills hela är brunsvart av blåsor. Låt svalna i plastpåse och drag av skinnet.
Helt vegetariskt recept och veganskt: Byt ansjovisfiléerna mot svarta oliver och kapris. En halv deciliter sojamjöl kan ersätta ägget. Hoppa över matyoghurten och bred på lite tofutti(sojapålägg av mjukost typ), tunt skivad tofu, bönröra eller öka bara mängden lök.
Siktat dinkelmjöl eller andra äldresorter av vetemjöl går utmärkt att använda istället för vanlig vetemjöl till bottnen. |
|