Morotskaka
kryddig morotskaka glasyr av färskost ekologisk Morotskaka är mångas favoritkaka. Just denna är mycket saftig och har en tydlig smak av kryddorna kanel, kardemumma, muskot...
Garnera kakan med en fluffig färskostsmet eller pudra kakan bara med lite florsocker...
Gör så här
Värm ugnen till 175 grader.
Smörj och mjöla en springform (dvs kakform med löstagbar botten).
Riv morötter och citronskal fint.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl med bikarbonat, kryddor och vänd ner i det rivna.
Vänd försiktigt ner blandningen tillsammans med smält smör och pressad citron i äggsmeten. Häll i formen.
Grädda i nedre delan av ugnen i 45-50 minuter tills kakan släpper från kanten och får fin färg. Låt kakan stå i 10 minuter innan du tar bort botten och kanter.
Vispa ihop glasyren. Bred över kakan, när den kallnat. Riv över lite skal av apelsin eller lime.
INGREDIENSER
 1 sats

   RåvaraMängd
  Morot, 4 dl finriven   175 g
  Citronskal, 1 msk   7 g
  Ägg ekologiskt rått   3 st
  Socker   2 dl
  Vetemjöl, eko   3 dl
  Bikarbonat   0,5 tsk
  Kanel, malen   2 tsk
  Kardemumma, malen   2 tsk
  Muskot, finriven   0,5 tsk
  Smör fett 80 %, smält   50 g
  Citronjuice färskpressad   1 msk
  Glasyr:  
  Färskost typ Philadelphia fett 15 %   200 g
  Matlagningsyoghurt fett 8 %   1 dl
  Florsocker   3 msk
  Apelsinskal, 2 msk   14 g

Näringsämne Mängd
Energi 2650 kcal
Protein 58 g
Fett 103,1 g
Mättade fettsyror 59,7 g
Kolhydrater 365 g
Fibrer 11 g
C-vitamin 47 mg
Folat 280 mcg
Järn 5,5 mg
Zink 4,9 mg

Kakan ger ungefär 12 stycken bitar. Vilket ger ungefär 200 kcal, 4,9 g mättat fett och 31 g kolhydrater per bit.
Minska mängden bikarbonat till ½ tsk så slipper du den lite bittra eftersmaken som kemiska jäsmedel ger.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se