Råriven råkosttallrik
rårivet morot persiljerot kålrot dressing En tallriken nyriven råkost är mycket godare än det låter. Finriv ett par olika sorters rotfrukter och smaksätt med en dressing. Kanske som här med koncentrerad äpplejuice eller en god vinäger.
Gör så här
Skala rotfrukterna. Råriv fint.
Lägg upp i trekanter på ett stort fat. Garnera med några blad basilika.
Rör ihop dressingen och ringal den över råkosten. Strö över dill- eller kumminfrön.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Morot   1,5 st
  Kålrot   125 g
  Rotpersilja   1,5 st
  Äpple m skal   1 st
  Basilika färsk   1 msk
  Dill- eller kumminfrön   1 tsk
  Dressing:   0
  Olivolja   1,5 msk
  Äppelcidervinäger ättiksyra 7 %   1,5 msk
  äppeljuice, koncentrat   1,5 msk
  Örtsalt   2 krm

Näringsämne Mängd
Energi 115 kcal
Protein 2 g
Fett 5,2 g
Mättade fettsyror 0,7 g
Kolhydrater 15 g
Fibrer 3 g
C-vitamin 31 mg
Folat 94 mcg
Järn 0,7 mg
Zink 0,3 mg

Näringen tas lättare upp i finrivna än i grovrivna rotfrukter. Dessutom blir råkosten saftigare och smakrikare när den finrivs.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se