Råriven råkosttallrik
En tallriken nyriven råkost är mycket godare än det låter. Finriv ett par olika sorters rotfrukter och smaksätt med en dressing. Kanske som här med koncentrerad äpplejuice eller en god vinäger.
Gör så här
Skala rotfrukterna. Råriv fint.
Lägg upp i trekanter på ett stort fat. Garnera med några blad basilika.
Rör ihop dressingen och ringal den över råkosten. Strö över dill- eller kumminfrön.
INGREDIENSER
4
portioner
Råvara
Mängd
Morot
1,5
st
Kålrot
125
g
Rotpersilja
1,5
st
Äpple m skal
1
st
Basilika färsk
1
msk
Dill- eller kumminfrön
1
tsk
Dressing:
0
Olivolja
1,5
msk
Äppelcidervinäger ättiksyra 7 %
1,5
msk
äppeljuice, koncentrat
1,5
msk
Örtsalt
2
krm
Näringsämne
Mängd
Energi
115 kcal
Protein
2 g
Fett
5,2 g
Mättade fettsyror
0,7 g
Kolhydrater
15 g
Fibrer
3 g
C-vitamin
31 mg
Folat
94 mcg
Järn
0,7 mg
Zink
0,3 mg
Näringen tas lättare upp i finrivna än i grovrivna rotfrukter. Dessutom blir råkosten saftigare och smakrikare när den finrivs.
MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se