Torsk med ägg- och persiljesås
ekologisk MSC torsk skreitorsk Torsken är kungen bland de vita havsfiskarna med en underbar mild smak. Torsk ska kokas varsamt och till knappt 60 grader för att inte bli överkokt och torr. Rimma den gärna i förväg för bästa resultat.
Klassiskt tillbehör är ägg- och smörsås med persilja och pepparrot.
Gör så här
Skölj av fisken och lägg i rimningslagen (salt + vatten). Låt ligga minst 30 minuter gärna ett par timmar.
Skala potatatisen, om du vill ha pressad potatis. Koka potatisen.
Hårdkoka äggen: lägg i kallt vatten, koka upp och börja ta tid. Efter 8 minuters kokning är äggen hårda. Skala äggen och mosa dem grovt.
Förbered alla tillbehör: Skala och finriv pepparroten.
Skala och finriv också morot och blanda med russin. Stänk över lite vinäger.
Skölj av fisken. Koka upp ungefär 1 liter vatten. Lägg i fisken. Låt åter koka upp och låt koka i 2 minuter. Ställ på skärbräda och låt "efterkoka" i cirka 6 minuter. Kolla med en gaffeln att fiskköttet är vitt och fast.
Gör smörsåsen under tiden: Smält smöret. Blanda i olja, hackat ägg och hackad persilja. Späd eventuellt med lite kokspad från fisken om du vill ha mer sås.
Värm de gröna ärterna.
Servera fisken precis nykokt med pressad potatis, gröna ärter, ägg- och persiljesås. Riven pepparrot och citronklyfta till den som så önskar.
Det är också gott med rårivna morötter med lite söta russin på en tallrik vid sidan om. Knäckebröd och bordsmargarin till den hungrige.
Avsluta med en färsk frukt i säsong.
INGREDIENSER
1  portioner

   RåvaraMängd
  Torsk, benfri filé   125 g
  Salt   0,38 msk
  Vatten   0,25 l
  Ägg ekologiskt   0,5 st
  Smör fett 80 %   0,75 msk
  Rapsolja   0,5 msk
  Potatis   200 g
  Gröna ärter frysta   1,5 dl
  Persilja blad   0,38 dl
  Pepparrot   18,75 g
  Citron   0,25 st
  Tillbehör:  
  Morot, råriven   1,25 dl
  Russin   1 msk
  Äppelcidervinäger ättiksyra 7 %   0,5 msk
  Knäckebröd, råg, fullkorn   1 bitar
  Bordsmargarin eko   1 tsk
  Apelsin   1 st

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 735 kcal 625 - 875 kcal
Protein 38 g 19 - 38 g
Fett 24,1 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 8,6 g Max 9 g
Kolhydrater 82 g Min 75 g
Fibrer 17 g Min 9 g
C-vitamin 230 mg Min 22 mg
Folat 238 mcg Min 120 mcg
Järn 3,4 mg Min 3,8 mg
Zink 3,2 mg Min 2,7 mg

Välj alltid KRAV eller MSC märkt fisk.
Givetvis kan du också koka och servera kolja, vitling, kummel och andra vita havsfiskar på samma sätt.
Fler torskrecept finns på Mums.
Vill du förstora receptet till sex, åtta eller fler portioner? Ugnssstek torsken i 200 graders ugsvärme i 15-18 minuter. Lägg fisken på långpannan, peppra lätt och sätt bara in i ugnen. Inget extra fett eller vätska behövs.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se