Fattiga riddare
resträtt av gammalt bröd husmankostefterrätt Fattiga riddare är svensk husmanskost av det enklare och billigare slaget.
Dessutom bonusmat av det vi alla vanligtvis har hemma - torrt bröd som blivit lite tråkigt. Doppade i pannkakssmet och stekta blir brödskivorna härligt frasiga och mättar bra efter en tallrik vardagssoppa.
Gör så här
Vispa ihop vetemjöl, mjölk och salt till en slät smet. Vispa också i ägget.
Värm en stekpanna, gärna med nonstick beläggning, med en klick smör.
Skär bröden i trekanter och doppa dem i pannkakssteken. Stek dem i omgångar till gyllene färg på mellanvärme.
Pudra brödskivorna med en aning kanel och socker.
Servera "riddarna" med en klick blåbärssylt eller rårivet äpple. Det senare alternativt är förstås nyttigare...och innehåller inget extra socker.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Vitt bröd fibrer ca 3 % typ Franska   6 skiva
  Vetemjöl, eko   1,5 dl
  Ekologisk mellanmjölk fett 1,5 %   2,5 dl
  Salt   2 krm
  Ägg ekologiskt   1 st
  Smör fett 80 %   2 msk
  Kanel   2 tsk
  Socker   2 tsk
  Blåbärssylt   6 msk

Näringsämne Mängd
Energi 335 kcal
Protein 9 g
Fett 10 g
Mättade fettsyror 5,4 g
Kolhydrater 51 g
Fibrer 2 g
C-vitamin 0 mg
Folat 33 mcg
Järn 0,9 mg
Zink 0,9 mg

Använd inte bara vitt franskbröd till "riddarna" även mjukt rågbröd och grahamsbröd smakar utmärkt i ny dräkt.
Gillar du kardemumma bättre än kanel? Byt.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se