Rågbullar
grova lättbakade fullkornbullar Inget är så gott som hembakt! Är du nybörjare vid bakbordet börja med dessa lätta och läckra fullkornsbullar av råg.
Smakar lika bra till frukost som brytbröd till salladen eller soppan. De plattare bröden är perfekt till utflyktsmackorna.
Gör så här
Mät upp och häll mjölk och vatten i beredningskålen. Tillsätt olja och kryddfrön.
Smula i jästen och rör tills den är delvis upplöst. Mät upp och häll på mjölet.
Arbeta degen kraftigt och länge. Helst i maskin, elvisp fungerar bra, och gärna i 10 minuter.
Tillsätt salt och arbeta i ytterligare några minuter. Tillsätt också lite mer mjöl om degen känns mycket kladdig.
Täck med bakduk och låt jäsa till nästan dubbel storlek.
Ta upp på mjölat bakbord och knåda lätt. Forma antingen till 16 bullar eller 14 platta kakor. Lägg på plåtar.
Jäs övertäckt tills degen snabbt reser efter ett lätt tryck med pekfingret.
Värm ugnen till 250 grader medandegen jäser.
Grädda plåtarna i mitten av ugnen och ungefär i 10 minuter.
Låt svalna på galler och under bakduk.
INGREDIENSER
 1 sats

   RåvaraMängd
  Rågmjöl fullkorn   5 dl
  Vetemjöl, eko, stenmalet   6 dl
  Ekologisk mellanmjölk fett 1,5 %   2,5 dl
  Vatten   2,5 dl
  Rapsolja   2 msk
  Anis- eller fänkålsfrön   1,5 msk
  Jäst   50 g
  Salt   2 tsk
  Extra mjöl till utbakning   0

Näringsämne Mängd
Energi 2565 kcal
Protein 68 g
Fett 41,4 g
Mättade fettsyror 6,3 g
Kolhydrater 443 g
Fibrer 65 g
C-vitamin 7 mg
Folat 752 mcg
Järn 14,1 mg
Zink 11,2 mg

Satsen ger 16 portionsbröd.
Med ljummet degspad; kolla att mjölken + vattnet inte är så varma att det känns varmt på huden - jäser degen snabbare. Med kallt degspad tar det lite längre tid men bullarna blir ofta saftigare.
Det är inte nödvändigt med mjölk i degspadet, enbart vatten går också bra.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se