Torka av lammsteken. Hetta upp en gryta med smör och olja. Bryn lammsteken runt om till vacker färg
|
Skala lök, vitlök, morot och skölj äpplena. Skär lök och äpple i klyftor, moroten i bitar. Fördela runt steken i grytan. Lägg i en kvist rosmarin eller strö över torkad. Häll vatten runt om.
|
Ringla sojan över steken och peppra. Placera stektermometern i stekens tjockste del.
|
Hetta upp tills skyn kokar. Lägg på lock, sänk temperaturen och låt bara puttra. När termometern visar på 65 grader är steken rosa och vid 75 grader helt genomstekt. Stektiden blir ungefär 45-1 timme per kilo.
|
Medan steken puttrar koka in päronen och mixa såsen. Eller om du använder konseverade päron: Mixa de halvtinade halonen med några matskedar spad. Ringla såsen över päronen.
|
Ugnsbaka också rotfrukterna: Skala och skär i mindre bitar. Morot och kålrot 2 cm tjocka, gulbetorna i kvartar, persiljeroten i halvor löngs med. Skala och klyfta också potatisen och löken.
|
Fördela rotfrukterna i en långpanna; gärna klädd med bakduk för plåtar. Placera mitt i kall ugn. Sätt värmen på 225 grader. Efter 15 minuter lägg också på potatisklyftor, lök och ringla över olja blandat med honung.
|
Baka potatis, rotfrukter och lök tills de är mjuka. Räkna med en sammanlagd ugnstid på cirka 40 minuter.
|
När steken har nått lagom temperatur, ta upp den och vira in i smörpapper. Låt vila medan du gör såsen så "blöder" den inte så mycket när den skärs upp.
|
Gör såsen så här. Sila av skyn. Mät upp den mängd du behöver - Spar resten i frysen tills nästa gång du gör sås. Vispa ut vetemjölet i äppeljuicen och en del av skyn direkt i såskastrullen. Vispa i resten av skyn. Hetta upp under omrörning. Låt koka upp och koka någon minut. "Blanka" av såsen med en klick smör precis före serveringen.
|
Skär upp steken och servera den med rotfrukterna -strö över lite salt först- och såsen.
|