Lammstek, ugnsbakade rotfrukter och äppelsås
Grytsteka kött är energisnålare än ugnssteka Grytstek det urbenade lammlåret så kan du under tiden ugnsbaka rotfrukter, potatis med olja, lök och honung. Smart på många vis; framförallt blir hela söndagsmiddagen färdig samtidigt och på halvannan timme.
Fresta med inkokta päron i hallonsås till efterrätt.
Gör så här
Torka av lammsteken. Hetta upp en gryta med smör och olja. Bryn lammsteken runt om till vacker färg
Skala lök, vitlök, morot och skölj äpplena. Skär lök och äpple i klyftor, moroten i bitar. Fördela runt steken i grytan. Lägg i en kvist rosmarin eller strö över torkad. Häll vatten runt om.
Ringla sojan över steken och peppra. Placera stektermometern i stekens tjockste del.
Hetta upp tills skyn kokar. Lägg på lock, sänk temperaturen och låt bara puttra. När termometern visar på 65 grader är steken rosa och vid 75 grader helt genomstekt. Stektiden blir ungefär 45-1 timme per kilo.
Medan steken puttrar koka in päronen och mixa såsen. Eller om du använder konseverade päron: Mixa de halvtinade halonen med några matskedar spad. Ringla såsen över päronen.
Ugnsbaka också rotfrukterna: Skala och skär i mindre bitar. Morot och kålrot 2 cm tjocka, gulbetorna i kvartar, persiljeroten i halvor löngs med. Skala och klyfta också potatisen och löken.
Fördela rotfrukterna i en långpanna; gärna klädd med bakduk för plåtar. Placera mitt i kall ugn. Sätt värmen på 225 grader. Efter 15 minuter lägg också på potatisklyftor, lök och ringla över olja blandat med honung.
Baka potatis, rotfrukter och lök tills de är mjuka. Räkna med en sammanlagd ugnstid på cirka 40 minuter.
När steken har nått lagom temperatur, ta upp den och vira in i smörpapper. Låt vila medan du gör såsen så "blöder" den inte så mycket när den skärs upp.
Gör såsen så här. Sila av skyn. Mät upp den mängd du behöver - Spar resten i frysen tills nästa gång du gör sås. Vispa ut vetemjölet i äppeljuicen och en del av skyn direkt i såskastrullen. Vispa i resten av skyn. Hetta upp under omrörning. Låt koka upp och koka någon minut. "Blanka" av såsen med en klick smör precis före serveringen.
Skär upp steken och servera den med rotfrukterna -strö över lite salt först- och såsen.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Lamm stek rå benfri   500 g
  Smör fett 80 %   1 msk
  Rapsolja   2 msk
  Lök gul röd   2 st
  Vitlök, klyftor   2 st
  Morot   2 st
  Äpple m skal   2 st
  Sojasås   2 msk
  Rosmarin, torkad eller kvist   1 msk
  Svartpeppar   0,5 tsk
  Vatten   3 dl
  Bakade rotfrukter:  
  Potatis   6 st
  Gulbeta   2 st
  Rotpersilja   2 st
  Morot   2 st
  Kålrot   200 g
  Lök röd   2 st
  Rapsolja   2 msk
  Honung   1 msk
  Salt   1 tsk
  Äppelsås:  
  Sky från lammkoket   3,5 dl
  äppeljuice, koncentrat   0,5 dl
  Vetemjöl, eko   2 msk
  Smör fett 80 %   1 msk
  Päron i hallonsås:  
  Päron, kokta i sockerlag   4 st
  Hallon frysta   400 g
  Sockerlag   4 msk

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 760 kcal 625 - 875 kcal
Protein 35 g 19 - 38 g
Fett 23,8 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 6,4 g Max 9 g
Kolhydrater 93 g Min 75 g
Fibrer 17 g Min 9 g
C-vitamin 109 mg Min 22 mg
Folat 242 mcg Min 120 mcg
Järn 5,3 mg Min 3,8 mg
Zink 5,9 mg Min 2,7 mg

Även fläskkarré och rostbiff, fransyska av nöt och vilt kan grytstekas på samma vis. Innertemperaturen på fläskkarrén ska komma upp till 80 grader och rostbiffen blir rosaröd vid 55 grader.
Sugen på sallad till förutom eller istället för de inkokta päronen? Strimla salladskål, fänkål, päron och droppa över en god dressing eller bara balsamvinäger.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se