Svampomelett för två eller flera
champinjoner bönsalsa komplett måltid Fritata kallas det på italienska när man gräddar en omelett och fyller eller täcker den med smaskigheter. Öppen omelett säger vi på svenska. Låter kanske inte lika gott men just den här mustiga svampomeletten är i alla fall mycket läcker.
Just det här receptet blir särskilt bra att göra för två personer. Då krävs ingen jättelik stekpanna. Två mindre stekpannor kan förstås ersätta en stor...
Gör så här
Börja med att tillaga svampstuvningen: Skölj och skiva svampen. Skala och finhacka löken.
Lägg svamp och lök i en het kastrull, gärna med plastbeläggning. Ringla över oljan och fräs tills svampen riktigt vätskat sig men inte kokat torr.
Skaka ihop vetemjöl, mjölk, creme fraiche, sojasås och portvin (om du har) i en redningsbägare eller lite burk med lock. Blanda ner i svampfräset och låt koka upp under omrörning. Låt puttra några minuter till en tjock stuvning. Smaka av med salt och peppar.
Dags för omeletten: Vispa ihop mjölk och vetemjöl till en slät smet. Vispa i äggen och saltet. Hetta upp oljan i en stor stekpanna, gärna med plastbelgad botten typ tefal, silverstone. Häll i äggsmeten. Sänk temperaturen och Lyft/peta med en gaffel så att smeten rinner ner mot botten och stelnar.
Täck omletten med den varma stuvningen. Dekorera med halverade körsbärstomater och några blad kryddgrönt, om du har.
För en fullvärdig måltid krävs också brytbröd och en matig röd bönsalsa och en frukt som dessert.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Ägg ekologiskt   6 st
  Ekologisk mellanmjölk fett 1,5 %   2 dl
  Vetemjöl, eko   3 msk
  Salt   1 tsk
  Rapsolja   2 msk
  Körsbärstomater   50 g
  Basilika eller persiljeblad   1 msk
  Svampstuvning:  
  Champinjoner, Karl Johan, annan färsk, fryst svamp   300 g
  Lök gul, liten   1 st
  Rapsolja   1 msk
  Vetemjöl, eko   3 msk
  Ekologisk mellanmjölk fett 1,5 %   1 dl
  Crème Fraiche fett 34 %   5 msk
  Sojasås   1 msk
  Portvin rött 20 vol. %   2 msk
  Salt, svartpeppar   0
  Tillbehör:  
  Rågbröd, mjukt osötat   8 skiva
  Äpple eller annan frukt i säsong   4 st
  Röd bönsalsa  
  Kidneybönor röda bönor kokta   4 dl
  Körsbärstomater   200 g
  Paprika röd   1 st
  Äpple m skal   1 st
  Lök röd   1 st
  Vitlök   1 klyft
  Chili flakes   2 krm
  Flingsalt   2 krm
  Basilika eller persiljeblad   4 msk
  Limejuice färskpressad   3 msk

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 795 kcal 625 - 875 kcal
Protein 31 g 19 - 38 g
Fett 28,9 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 8,5 g Max 9 g
Kolhydrater 90 g Min 75 g
Fibrer 21 g Min 9 g
C-vitamin 126 mg Min 22 mg
Folat 220 mcg Min 120 mcg
Järn 6,3 mg Min 3,8 mg
Zink 4,3 mg Min 2,7 mg

Givetvis kan du hoppa över portvinet i stuvningen. Ersätt med 2 tsk vinäger och 1 tsk socker så blir smaken ändå mustig.
Istället för svampstuvning smakar det också jättegott med spenat- eller mangoldstuvning.
Kantareller, Karl Johan och annan svamp som växer i solen innehåller till skillnad från andra vegetabilier Vitamin-D. Visserligen i en form som inte är lika kraftig som Vitamin-D från fet och mager fisk, ägg, berikad mjölk men det ger ändå ett bra tillskott.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se