Solskenskaka
ekologisk sockerkaka utan e-nummer Den ser inte mycket ut för världen, solskenskakan, men den är förvåndansvärt god i sin enkelhet. Och mycket lätt att vispa ihop.
Baka den förstås med ekologiska ägg, smör och vetemjöl. Och välj fair trade märkt vanljsocker.
Gör så här
Värm ugnen till 175 grader.
Smörj och mjöla en bakform med löstagbar botten.
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt - det ska bubbla om smeten när du slutat vispa.Vänd ner vetemjöl, vaniljsocker och smält smör. Rör snabbt ihop. Häll i formen och grädda i 10 minuter.
Skålla mandlarna: koka upp i lite vatten - och dela mandlarna, under tiden. Strö över kakan.
Grädda i ytterligare 35-40 minuter tills kakan släpper från kanten.
Ta ut kakan. Låt stå i 5 minuter innan du flyttar över den till ett fat.
INGREDIENSER
 1 sats

   RåvaraMängd
  Ägg ekologiskt rått   3 st
  Smör fett 80 %   100 g
  Socker   2,5 dl
  Vaniljsocker, äkta   2 tsk
  Vetemjöl, eko   2,5 dl
  Sötmandel   0,5 dl
  Till formen:  
  Smör, rapsolja   2 msk
  Vetemjöl oberikat   2 msk

Näringsämne Mängd
Energi 2895 kcal
Protein 44 g
Fett 145,3 g
Mättade fettsyror 78,7 g
Kolhydrater 347 g
Fibrer 12 g
C-vitamin 3 mg
Folat 209 mcg
Järn 6,4 mg
Zink 4,4 mg

Nej, vi har inte glömt bakpulvret. Kakan reser sig fint utan kemiska jäsmedel som ger en trist bismak.
Är det jultid? Vill du hellre baka en julkaka med saffran.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se