Festlig trattkantarellsoppa med mandeläpplen
höstsoppa på torkad svamp, bönor, potatis Får vi fresta med en härligt mustig och varm svampsoppa? En soppa som mättar bra och länge. Kanske inte så vacker men smaken sitter inte alltid i utseendet...
Till efterrätt föreslår vi ugnsbakade äpplen med hackad mandel.
Gör så här
Börja med att lägga trattkantareller i vatten. Låt ligga i blöt i minst 30 minuter gärna dubbla tiden. Eller använd förvälld svamp.
Koka svampen i blötläggningsvattnet medan lök och potatis skalas. Hacka löken grovt och skär potatisen i bitar. Häll av spadet från bönorna.
Hetta upp oljan i en gryta som rymmer hela rätten. Fräs lök och potatis utan att de tar färg. Smula i buljongen. Späd med kokvattnet från svampen och tillsätt ungefär hälften av svampen. Låt koka i 7-8 minuter under lock.
Häll i bönorna och låt koka i ytterligare 4-5 minuter. Mixa den varma soppan till mos.
Häll tillbaka soppan i grytan och tillsätt resten av svampen. Späd med mer vatten till "tjock" soppkonsistens. Koka upp. Smaka av med sherry, salt och peppar.
Blanda créme fraiche och mjölk. Drag grytan från värmen och rör i blandningen. Dekorera med några vackra persiljeblad.
Servera brytbröd till den hungrige. Alla vill säkert ha en läcker äppelefterrätt: som dessa ugnsbakade med mandel
INGREDIENSER
1  portioner

   RåvaraMängd
  Kantarell, tratt, torkad   1 dl
  Vatten   0
  Lök gul   0,25 st
  Potatis   0,75 st
  Vita bönor torkade kokta u salt   1,75 dl
  Rapsolja   0,5 msk
  Grönsaksbuljong   0,25 tärn
  Crème Fraiche fett 34 %   0,13 dl
  Ekologisk mellanmjölk fett 1,5 %   0,38 dl
  Vatten   0
  Sherry halvtorr 17 vol. %   1 msk
  Salt, svartpeppar   0
  Persilja blad   0,5 msk
  Ugnsbakade äpplen med mandel:  
  Äpple m skal   1,5 st
  Mandel- eller rapsolja   0,25 msk
  Kardemumma eller kanel   0,5 tsk
  Muskot, malen   0,25 tsk
  Rårörsocker   1 msk
  Sötmandel torkad   12,5 g
  Smör fett 80 %   0,5 msk

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 685 kcal 625 - 875 kcal
Protein 19 g 19 - 38 g
Fett 29,1 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 8,8 g Max 9 g
Kolhydrater 73 g Min 75 g
Fibrer 22 g Min 9 g
C-vitamin 61 mg Min 22 mg
Folat 177 mcg Min 120 mcg
Järn 6,6 mg Min 3,8 mg
Zink 3,6 mg Min 2,7 mg

Istället för ugnsbakade äpplen kan man bjuda på varma vitlöksbröd: Rosta skivor av ljust bröd. Gnid bröden med itu skuren vitlöksklyfta och ringla över lite olivolja. Eller bred bröden med en aning persiljesmör.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se