Baka en grönsakspaj med mycket smak av fårost, marinerade tomater och om du vill lite vitlök. Gott på buffén. Med en matig och fräsch gul bönsalsa blir det bra fredagasmysmat.
Paj behöver inte bli en fettchock om du använder vårt recept på smal pajdeg. Paj blir snabbmat om man gör pajdegen i förväg...en halvtimme räcker.
Gör så här
Börja med pajdegen: Blanda grahams- och vetemjöl med lite salt. Riv i kokt potatis. Blanda snabbt. Gärna i maskin.
|
Blanda olja och vatten. Droppa i degen medan maskinen går. Arbeta ihop till en deg. Platta ut, täck med plastfolie och låt vila i kylskåp i en halvtimme.
|
Gör bönsalsan medan degen vilar. Skala apelsinerna, skölj paprikan, skala löken och kålrabbin. Skär i små bitar. Varva med bönorna i en skål. Strö över salt och chili flakes. Låt stå svalt tills bönsalsan ska ätas.
|
Värm ugnen till 225 grader.
|
Tina broccoli eller koka buketterna om broccolin är färsk. Låt tomaterna rinna av och strimla dem.
|
Kavla ut pajdegen till en platta som täcker en pajform på cirka: 25 cm i diameter. Fördela broccolibuketter, tomatstrimlor och bitar av fårost över pajbottnen.
|
Vispa ihop ägg, mjölk, pressad vitlök och svartpeppar. Häll över pajformen och strö till sist över lite sesamfrö.
|
Grädda i mitten av ugnen, cirka 40 minuter, tills pajen fått fin färg och stannat - den ska inte skvalpa när du skakar på formen...
|
Servera pajen med gul bönsalsa och brytbröd, till den hungrige.
|
|
INGREDIENSER
1 portioner
| | | Råvara | Mängd |
|
|
|
Grahamsmjöl
|
0,38
dl
|
|
|
|
Vetemjöl, eko
|
0,38
dl
|
|
|
|
Salt
|
0,13
tsk
|
|
|
|
Potatis, mellanstor
|
0,25
st
|
|
|
|
Rapsolja
|
0,13
dl
|
|
|
|
Vatten
|
0,75
msk
|
|
|
|
Ekologisk lättmjölk fett 0,5 %
|
0,75
dl
|
|
|
|
Ägg ekologiskt rått
|
1
st
|
|
|
|
Vitlök
|
0,25
klyft
|
|
|
|
Svartpeppar
|
0,5
krm
|
|
|
|
Fetaost fett 25 %
|
25
g
|
|
|
|
Broccoli fryst
|
87,5
g
|
|
|
|
Soltorkade tomater i olja avrunna
|
1,5
st
|
|
|
|
Sesamfrön torkade
|
0,25
msk
|
|
|
|
Gul bönsalsa
|
|
|
|
|
Vita bönor torkade kokta u salt
|
0,75
dl
|
|
|
|
Apelsin
|
0,25
st
|
|
|
|
Paprika gul
|
0,25
st
|
|
|
|
Lök gul eller purjolök
|
0,13
st
|
|
|
|
Persilja blad
|
0,13
dl
|
|
|
|
Kålrabbi
|
0,13
st
|
|
|
|
Salt
|
0,13
tsk
|
|
|
|
Chili flakes
|
0,5
krm
|
|
|
|
Tillbehör:
|
|
|
|
|
Rågbröd, mjukt osötat
|
1
skiva
|
Vegan?: Det är svårt att att göra en äggstanning utan ägg men pröva att mixa tofu med havre- eller sojadryck till en slät och tjock smet. Smaksätt gärna med ett algsalt för att få sälta som påminner om fetaost.
Att någon gång äta lite för mycket mättat fett är inte farligt. Hur varje dags mat ser ut är det viktigaste för hälsan. För "högre" smak på pajen är det viktigare att öka mängden fetaost än att göra en pajdeg enbart på smör och mjöl. |
|