Bönsallad på bonusvis
Läcker nyttig sallad på bönrester Bonusmat är mat som nästan är klar och redan betald.
Frys in bönor och ärter om du inte behöver hela satsen. Även konserverade baljväxter kan frysas in. Och gör en läcker nyttig sallad på ett par olika sorters bönor eller ärter. Sätt färg med persilja, rödlök och ge en trevlig smakbrytning med saltgurka.
Gör så här
Skala och finhacka löken och persiljan. Skär gurkan i små bitar.
Varva bönor, lök, persilja och saltgurka i en skål.
Rör ihop dressingen av olja, vinäger och sätt rejäl smak med pressad vitlök, salt och peppar.
Häll dressingen över salladen.
Servera den som mättande förrätt till en tunn soppa, lätt fisk- eller en äggrätt.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Stora vita bönor, kokta eller konserv   2 dl
  Röda bönor, kokta eller konserv   2 dl
  Lök, gul, röd eller purjo   1 st
  Persilja blad   5 msk
  Saltgurka, mjölksyrad utan spad   1 dl
  Dressing:  
  Oliv- eller rapsolja   2 msk
  Äppelcidervinäger ättiksyra 7 %   2 msk
  Vitlök   1 klyft
  Salt, svartpeppar   0

Näringsämne Mängd
Energi 155 kcal
Protein 6 g
Fett 7 g
Mättade fettsyror 1 g
Kolhydrater 14 g
Fibrer 6 g
C-vitamin 11 mg
Folat 73 mcg
Järn 1,3 mg
Zink 0,7 mg

Orolig att du inte äter tillräckligt näringstätt som vegetarian eller vegan? Satsa på en rejäl portion baljväxter om dagen. Då får du tillräckligt med protein och diverse viktiga mineraler och vitaminer.
Salladen är en bra räddningsplanka när måltiden känns lite "tunn" och inte tillräckligt mättande.
Istället för persilja går det förstås bra med dill, basilika, koriander eller finstrimlad grönkål eller spenat.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se