Kycklinglever med äpple och valnötter
ekologisk mat läcker förrätt till fest Kycklinglever är en verklig delikatess som ofta glöms bort. Brässera den i smakrik nötolja och balsamvinäger till lätt rosa ton. Njut på en tallrik med syrligt äpple och nötter av något slag.
Gör så här
Förbered genom att skölja salladen, strimla sellerin, skär äpplen i finna tunna klyftor. Fördela på förrättstallrikar.
Putsa kycklinglever och dela i "vackra" bitar.
Hetta upp oljan och bryn kycklinglever snabbt och hett. Dra ned värmen. Salta mycket lätt och strö över krossad rosépeppar. Slå över balsamvinäger, lägg på lock och låt puttra någon minut tills kycklinglever har "stelnat" även i kärnan men fortfarande är lätt rosa.
Fördela kycklinglevern på assietterna, slå över skyn och strö över lite gott flingsalt. Dekorera med val- eller hasselnötter.
Tips: Är gästerna hungriga? Servera med gott brytbröd.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Kyckling lever   175 g
  Huvudsallat   0,5 st
  Äpple m skal, små syrliga   2 st
  Stjälkselleri   200 g
  Valnöts-, hasselnöts-, kallpressad rapsolja   2 msk
  Salt   0
  Rosépeppar   1,5 tsk
  Balsam- eller äppelcidervinäger   3 msk
  Flingsalt, med jod   0
  Valnötter   4 msk

Näringsämne Mängd
Energi 195 kcal
Protein 10 g
Fett 12,2 g
Mättade fettsyror 1,3 g
Kolhydrater 10 g
Fibrer 3 g
C-vitamin 29 mg
Folat 459 mcg
Järn 3,8 mg
Zink 1,5 mg

Vegan? Äpple, valnötter och god nötolja är en härlig kombination. Marinera tärnad tofu i oljan, balsamvinäger, rosépeppar och bräsera i lagen.
Försök få tag på färsk , helst ekologisk kycklinglever.
Kycklinglever liksom annan inälvsmat är klimatsmart mat; nos till svans mat.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se