Börja med att koka in laxen:
Koka upp vatten, salt, vitpepparkorn, ättika, skivad lök och dillfrön. Låt koka i 5 minuter i en vid kastrull.
Lägg i den hela fiskfiléen med skinnsidan upp. Koka upp och låt sjuda försiktigt i 5 minuter. Drag från värmen, ställ på skärbräda, låt efterkoka och svalna.
|
Efter ca. 15-20 minuter har spadet och fisken svalnat. Drag av skinnet och lägg upp fisken på ett fat. Förvara svalt
|
Medan fisken svalnar är det dags för de marinerade gulbetorna. Koka dem mjuka med skal - det tar ca 20 minuter. Skala betorna medan de är varma. Skiva betorna och blanda en dressing av olja, vatten, vinäger presad vitlök och smaka med salt och peppar. Häll dressingen över de varma betorna och blanda ner hackade persilja.
|
Värm/ smält grönkålen/spenaten i en kastrull. Skaka ihop vetemjöl och mjölk i en redningsbägare. Rör i hacket av gröna blad. Låt tjockna medan du rör. Smaka av med en aning salt, peppar och en klick smör.
|
Dekorera laxen med vad du har: strimlad purjolök eller dill, citronklyftor och servera med pressad potatis, lättstuvad grönkål och marinerade gulbetor.
|
Avsluta med en desserttallrik med torkad frukt och några nötter.
|
Eller förstärk måltiden med knäckebröd, bordsmargarin eller nötsmör av något slag. Avsluta då med en frukt i säsong.
|