På vårkanten kan vi njuta av den stora fina skreitorsken från Nordnorge. Njut den med rödkål som inte bara passar på julbordet. Den vackra kålen smakar utmärkt tillsammans med heta asiatiska kryddor.
Obs: Använd MSC- eller Kravmärkt torskfilé. Särskilt MSC märkt torsk är vanlig i frys- och kyldisken.
Gör så här
Skölj av torskfiléerna. Torka av dem lätt och strö över lite salt och peppar.
|
Hyvla/riv rödkålen mycket fint. Skala och skiva rödlöken och vitlöken. Skala och strimla ingefäran, om du använder färsk.
|
Hoppa till den krossade potatisen. Skala och dela potatisen i halvor. Låt potatisen koka mjuk; den ska inte koka sönder. Hacka/stöt den i mindre bitar till ett grovt mos. Späd med olja, kokvatten och rör i koriander, pressad vitlök samt salt. Blanda snabbt. Ställ åt sidan, lägg gärna ett lock över så håller sig potatisen varm.
|
Hetta upp sesam- och rapsolja i en stor stekpanna/wok. Woka rödkål, lök, russin, vitlök, ingefära, chili flakes snabbt och hett under ständig omrörning. Smaka av med spiskummin, soja och vinäger.
|
Stek fiskfiléerna i smör tills de fått en anings färg på bägge sidor och är genonstekta.
|
Servera fisken på en bädd av rödkål, ringla över en sweet chili sås och ät med krossad potatis. En klyfta citron är också gott till.
|
|
INGREDIENSER
1 portioner
| | | Råvara | Mängd |
|
|
|
Torsk, filé
|
150
g
|
|
|
|
Salt, peppar
|
0
|
|
|
|
Rödkål, savojkål finriven
|
0,25
l
|
|
|
|
Lök röd, mindre
|
0,5
st
|
|
|
|
Vitlök
|
0,25
klyft
|
|
|
|
Sesamolja
|
0,25
msk
|
|
|
|
Rapsolja
|
0,5
msk
|
|
|
|
Ingefära, färsk eller malen
|
0,5
msk
|
|
|
|
Chili flakes
|
0,25
krm
|
|
|
|
Russin
|
0,25
dl
|
|
|
|
Spiskummin, helst hela frön
|
0,25
g
|
|
|
|
Sojasås
|
0,25
msk
|
|
|
|
Äppelcidervinäger ättiksyra 7 %
|
0,75
msk
|
|
|
|
Smör till stekning av torsken
|
0
|
|
|
|
Krossad potatis:
|
|
|
|
|
Potatis
|
225
g
|
|
|
|
Rapsolja
|
0,75
msk
|
|
|
|
Vatten, spad från potatiskoket
|
0,25
dl
|
|
|
|
Vitlök
|
0,25
klyft
|
|
|
|
Persilja, koriander blad, fryst
|
0,25
dl
|
|
|
|
Salt
|
0,25
tsk
|
|
|
|
Tillbehör:
|
|
|
|
|
Sweet chilisås
|
1,5
msk
|
|
|
|
Apelsin
|
1
st
|
|
|
|
Citron
|
0,25
st
|
Vit- eller savojkål kan förstås också tillagas på samma sätt.
Som alltid kan den färska frukten ersättas med en råkosttallrik.
Mer om skreitorsk kan du läsa här.
Det är svårt att få tillräckligt med järn och zink i en fiskmåltid. Att någon enstaka gånga äta lite för lite är inget hälsoproblem. Men är du mycket beroende av att få i dig tillräckligt med järn byt potatisen mot bulgur. |
|