Peruansk potatissallad med äggklyftor
potatissallad ekologisk fetaost, oliver, spenat vardagsmat Fresta med en vacker och läcker potatissallad på färska spenatblad. I butiker med mat från invandrarländer finns ofta fin färsk spenat som är frilandsodlad. Denna smakar mer och är ett bättre miljöval än späda blad från uppvärmda växthus.
Gör så här
Börja med att koka potatisen eller använd kokta rester av potatis, Skala potatisen medan den varm, det går lättare då.
Hårdkoka äggen så här: Lägg äggen i kallt vatten, koka upp och börja ta tid. Efter 8 minuter är både äggula och vita hård. Spola av med kallt vatten och skala. Skär i klyftor.
Skölj av spenaten, torka av den och dela större blad. Skala och skär löken i tunna klyftor.
Bred ut spenaten på ett fat. Varva skivad potatis och röda bönor ovanpå spenaten.
Gör fårostsåsen: Mosa fårost med pressad vitlök och filmjölk. Rör i olivoljan.
Klicka såsen över potatis och bönor. Strö över lökstrimlor, äggklyftor och oliver. Och kanske några blad färsk koriander.
Avsluta måltiden med en läcker sötsyrlig citrussallad: Skär i citrusfrukterna i hinnfria klyftor och fördela på assietter och pudra över florsocker. Bild på salladen finns här:
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Potatis   1000 g
  Ägg ekologiskt   4 st
  Spenat   200 g
  Lök röd   1 st
  Röda bönor torkade kokta u salt   4 dl
  Oliver gröna svarta inlagda   12 st
  (Några blad färsk koriander)   0
  Fårostsås:  
  Fetaost fett 25 %   125 g
  Vitlök   1 klyft
  Filmjölk fett 3 %   1,5 dl
  Olivolja   2 msk
  Citrussallad:  
  Grapefrukt   2 st
  Apelsin   2 st
  Småcitrus clementin mandarin satsuma   2 st
  Socker, florsocker   4 tsk

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 730 kcal 625 - 875 kcal
Protein 28 g 19 - 38 g
Fett 24,8 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 8,9 g Max 9 g
Kolhydrater 90 g Min 75 g
Fibrer 15 g Min 9 g
C-vitamin 201 mg Min 22 mg
Folat 358 mcg Min 120 mcg
Järn 4,1 mg Min 3,8 mg
Zink 4 mg Min 2,7 mg

Vegantips: Byt äggen mot tofu eller tempeh och strö förutom oliver över rostade cashewnötter.
Duka också fram brytbröd för den hungrige.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se