Hemlagad tofu till bär
laga tofu på sojamjölk Göra sin egen silken tofu är superenkelt. Silken tofu är en mjukare tofu som passar alldeles speciellt bra till olika efterrätter, röror och kan ersätta grädde.
Allra bäst tycker jag tofun blir på färsk sojadryck men även de med lång hållbarhet fungerar med ett undantag; Kolla att drycken inte innehåller konsistensgivare som gör att den inte vasslar sig.
Du behöver ett stort kaffefilter och gärna en kaffetratt för att göra din egen tofu. En vanlig tratt eller trådsil går också bra.
Gör så här
Koka upp sojadrycken. Dra från värmen när de precis kokat upp och droppa i saften från ½ pressad citron.
Rör några gånger åt ena hållet, rör några gånger åt andra. Lägg på ett lock och låt stå i 5 minuter. Nu ska massan ha skurit sig, flockat sig som när man löper mjölk. Om inte koka upp igen.
Häll massan genom kaffefiltret och ser hur en klar vassla bildas. I filtret finns "ostmassan". Låt rinna av i 1 timme. Längre tid ger lite fastare massa.
Som efterrätt är det gott att smaksätta med kardemumma, kanel, rivet citronskal eller kanske vanilj. På bilden har jag serverat tofu som efterrätt tillsammans med physsalis, kiwi, svarta och röda vinbär. Men andra frukter och bär smakar förstås också gott. Välj efter säsong.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Sojadryck berikad   10 dl
  Citronjuice färskpressad   3 msk
  Socker   1 msk
  Smaksättning:  
  Vaniljsocker, kanel eller kardemumma   0

Näringsämne Mängd
Energi 110 kcal
Protein 6 g
Fett 3,8 g
Mättade fettsyror 0,4 g
Kolhydrater 12 g
Fibrer 0 g
C-vitamin 8 mg
Folat 24 mcg
Järn 0,8 mg
Zink 0,8 mg

Kravmärkt sojadryck får inte berikas men äter du inte mjölkprodukter tycker jag trots allt att du ska välja en sojadryck som är berikad med Kalcium, B12 och Vitamin D.
Tofu kan också smaksättas med vitlök, chili och örtkryddor men välj då en sojadryck som inte är söt eller åtminstone med så lite socker som möjligt.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se