Lax med kokt vete och gröna bönor
Fryst, portionspackad lax är vi många som tycker är praktisk och bra mat. Låt laxen rimma och tina samtidigt i salt vatten. På en knapp timme är laxen så pass tinad att den går utmärkt att koka. Är du mer planerad och tar laxen ur frysen redan på morgonen; minska saltmängden till hälften. Servera laxen med otto fast inte med ris utan vete; kamut- eller matvete. Blanda i bönorna mot slutet och låt laxen koka med mot slutet.
Gör så här
Börja med att rimma laxen: Lös upp saltet i vatten. Lägg i de frysta laxfiléerna. Låt tina i ca 1 timme.
Förbered ”otton”. Skölj kornen noga och låt dem rinna av. Skala och hacka löken. När laxen snart kan kokas; hetta upp oljan i en gryta/traktörpanna som rymmer hela rätten. Fräs löken tills den är genomskinlig men utan att den bränns. Tillsätt vetet. Späd allteftersom med varm buljong. När ungefär 5 minuter av koktiden återstår, peta ner de gröna färska bönorna. Frysta behöver bara några minuter.
Koka upp laxen i rimningslagen. Lägg på lock. Sjud 3-4 minuter. Drag från värmen, ställ kastrullen på skärbräda och låt efterkoka i 5 minuter tills laxen är genomkokt.
Späd otton med några deciliter fiskspad. Smaka av så att det inte blir för salt. Täck otton med bitar av lax, strö över svartpeppar och riven pepparrot. Lägg på ett lock och låt allt bli riktigt varmt.
Avsluta måltiden med en apelsin.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Lax, skinn- och benfri   500 g
  Salt   1 msk
  Vatten   1 l
  Dinkel, kokt eller matvete   8 dl
  Lök gul   1 st
  Rapsolja   2 msk
  Grönsaksbuljong, tärning + kokspad från fisken   10 g
  Gröna bönor frysta   300 g
  Peppar   2 krm
  Pepparrot   2 msk
  Apelsin   4 st
  Morot   2 st
  Rotpersilja   2 st

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 635 kcal 625 - 875 kcal
Protein 36 g 19 - 38 g
Fett 23,5 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 4,1 g Max 9 g
Kolhydrater 63 g Min 75 g
Fibrer 14 g Min 9 g
C-vitamin 136 mg Min 22 mg
Folat 247 mcg Min 120 mcg
Järn 5 mg Min 3,8 mg
Zink 3,1 mg Min 2,7 mg

Är ni riktigt sugna? Håller barnen på att förgås av hunger. Skala och skär i stavar några morötter och persiljerötter. Jättegott att knapra på medan fisken kokar... Rotfrukter är ofta rena rama vitaminbomberna. Rotpersilja innehåller lika mycket Vitamin C som mandariner och morötter är fulla av nyttiga betakarotener, förstadium till Vitamin A.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se