Couscous med räkor och grönt
snabb mat för klimatsmarta Couscous är en bra räddare när tiden är knappt och ett klimatsmart alternativ till ris. Har du dessutom räkor i buljong (lång hållbarhet) eller några frysta i frysen kan du snabbt fixa en närande och läcker måltid.
Gör så här
Häll couscousen i en skål som rymmer hella rätten. Koka upp buljongen med skivad morot. Låt puttra tills moroten är mjuk. Lägg i ärterna precis mot slutet. Passa på att skala räkorna medan buljongen kokar.
Tillsätt olja, vinäger och hackad lök till buljongen. Häll över couscousen. Låt stå i 5 minuter. Skala klart räkorna.
Rör om couscousen med en gaffel så den blir fluffig. Vänd ner räkor, gurka i små bitar och basilikahack. Strö över sesamfrön.
Avsluta måltiden med en frukt. Kanske en mättande banan?
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Couscous   4 dl
  Fiskbuljong   1 tärn
  Vatten   4 dl
  Morot, stor   200 g
  Gröna ärter, frysta   4 dl
  Äppelcidervinäger ättiksyra 7 %   2 msk
  Olivolja   5 msk
  Lök gul   1 st
  Gurka   0,3 st
  Räkor, oskalade   450 g
  Basilika, färsk eller persilja   4 msk
  Sesamfrön torkade   3 msk
  Tillbehör:  
  Banan   4 st

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 790 kcal 625 - 875 kcal
Protein 38 g 19 - 38 g
Fett 22,2 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 3,1 g Max 9 g
Kolhydrater 103 g Min 75 g
Fibrer 12 g Min 9 g
C-vitamin 36 mg Min 22 mg
Folat 123 mcg Min 120 mcg
Järn 4,8 mg Min 3,8 mg
Zink 4 mg Min 2,7 mg

Det finns MSC märkta räkor i buljong och frysta dito förutom färska.
Räkna med att 450 g oskalade räkor motsvarar 150-175 g skalade räkor.
Obs: Rätten är perfekt att laga till en eller två.
Självklart går det lika bra med musslor i buljong eller kanske rester av kokt fisk.
Eller varför inte göra en helt vegetarisk rätt med rökt eller marinerad tofu i bitar?

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se