Kyckling till helgen? Servera med grönsaker som ugnsrostas och därmed får mycket smak och must. Särskilt läcker blir rotfrukter och grönt om de får stå länge i ugnen.
Istället för efterrätt kan du förstås bjuda på en salladstallrik med t.ex. oliver eller lite ost.
Gör så här
Börja med att ta bort benen från kycklingklubborna, behåll skinnet. Skär i halva portionsbitar.
Blanda till marinaden i en stor skål. och pensla kycklingen med den. Låt kycklingen ligga i marinaden.
|
Förbered grönsakerna. Skala rotfrukter och potatis. Dela i bitar. Tänk på att potatisen gräddar snabbare så gör dessa bitar större.
Dela zucchini i stora bitar och halvera löken längs med.
|
Pensla en ugnsform med lite olja. Lägg i potatis och rotfrukter.
Sätt i kall ugn. Sätt ugnen på 225. Börja ta tid.
|
Lägg i kycklingen, zucchini, löken och häll över marinaden när rotfrukterna varit 20 minuter i ugnen.
Grädda i 25-30 minuter tills rotfrukterna är riktigt mjuka och kycklingen är genomstekt dvs. köttsaften är klar (inte rosafärgad) och kött fast.
Strö över salt, peppar och färsk eller torkad örtkrydda - allt efter säsong och tycke och smak.
|
Dags för efterrätten: Vispa ihop socker, kakao- och kaffepulver i en liten kastrull. Tillsätt vattnet och vispa till en slät sås medan den får koka upp.
Låt svalna, det går snbbat om du sätter kastrullen i diskhon med iskallt vattten.
|
Fördela skivad banan och maränger på ett fat. Ringla över den kalla chokladsåsen.
|
|
INGREDIENSER
1 portioner
| | | Råvara | Mängd |
|
|
|
Kyckling lår kött m skinn utan ben
|
150
g
|
|
|
|
Morot
|
0,5
st
|
|
|
|
Kålrot eller majrova
|
75
g
|
|
|
|
Potatis
|
1,75
st
|
|
|
|
Zucchini squash courgette
|
75
g
|
|
|
|
Lök röd
|
0,5
st
|
|
|
|
Rapsolja
|
0,5
msk
|
|
|
|
Marinad:
|
|
|
|
|
Sojasås
|
7,5
g
|
|
|
|
Äppelcidervinäger ättiksyra 7 %
|
3,75
g
|
|
|
|
Sweet chilisås
|
0,5
msk
|
|
|
|
ingefära, malen
|
0,25
tsk
|
|
|
|
Vitlök
|
0,25
klyft
|
|
|
|
rosmarin, timjan, oregano
|
0,5
tsk
|
|
|
|
Banan, maräng med chokladsås
|
|
|
|
|
Socker
|
1,25
msk
|
|
|
|
Kakaopulver fett 20-22 %
|
1,25
msk
|
|
|
|
Snabbkaffe
|
0,75
krm
|
|
|
|
Vatten
|
1,25
msk
|
|
|
|
Maräng
|
10
g
|
|
|
|
Banan
|
0,5
st
|
Använd både uppvärmingen av ugnen och eftervärmen när du tillagar rätter i ugnen så spar du dessutom en hel del energi.
Egna maränger gör du snabbt och lätt av överblivna äggvitor.
|
|