Färsk samt fryst MSC märkt kolja finns i svenska butiker. Härligt att kunna njuta denna fina fisk med gott samvete. MSC märkt fisk kommer från hållbara bestånd.
Snabbrimningen av fisken ger fin smak och fast konsistens.
Gör så här
Dela fisken i 4 portionsbitar och låt rimma i salt och vatten. En halv till en hel timme är lagom.
|
Förbered och låt potatisen koka medan fisken och fräset tillagas.
|
Halvera fänkålen, skär bort rotstocken och strimla. Strimla löken och halvera körsbärstomaterna. (Ta med det fina gröna stjälkarna om du har knipplök.)
Fräs i olivoljan tills fänkålen och löken mjuknat utan att ta färg. Blanda i körsbärstomaterna
|
Stek fisken i het panna och ca 2 msk smör. Låt fisken få fin färg och bli i det närmaste genomstekt dvs fisken ska bli fast och vit.
|
Fördela grönsaksfräset över fisken.
Riv över pepparrot och smaksätt med svartpeppar.
Låt allt bli riktigt varmt. Lägg gärna över ett lock så går det snabbare.
|
Inled måltiden med en tallrik råkost tex. rårivna morötter, strimlad salladskål, purjolöksringar och vinegrettedressing och avsluta med en liten Kravbanan.
|
Bjud på knäckebröd och bordsmargarin eller smör till den hungrige.
|
|
INGREDIENSER
1 portioner
| | | Råvara | Mängd |
|
|
|
Kolja, filé
|
150
g
|
|
|
|
Salt
|
0,38
msk
|
|
|
|
Vatten
|
0,25
l
|
|
|
|
Potatis
|
200
g
|
|
|
|
Fänkål
|
0,25
st
|
|
|
|
Gul lök eller samma mängd knipplök
|
0,25
st
|
|
|
|
Körsbärstomater
|
31,25
g
|
|
|
|
Olivolja
|
0,5
msk
|
|
|
|
Smör fett 80 %
|
6,25
g
|
|
|
|
Peppar, salt
|
0
|
|
|
|
Pepparrot
|
12,5
g
|
|
|
|
Tillbehör:
|
|
|
|
|
Knäckebröd, råg, fullkorn
|
1
bitar
|
|
|
|
Bordsmargarin fett 70% berikad
|
1
tsk
|
|
|
|
Råkost tex morot, vitkål, purjo
|
75
g
|
|
|
|
Banan
|
1
st
|
|
|
|
Dressing:
|
|
|
|
|
Rapsolja
|
0,5
msk
|
|
|
|
Äppelcidervinäger ättiksyra 7 %
|
0,5
msk
|
|
|
|
Vatten
|
0,5
msk
|
|
|
|
Örtsalt
|
0,5
krm
|
Under vinter och vår kommer visserligen fänkålen långväga ifrån men den odlas på friland och är därför trots allt ett bra alternativ.
Av samma skäl ska man under den kalla tiden köpa körsbärstomater från Spanien eller Italien. De odlas inte i uppvärmda växthus.
Receptet passar också utmärkt till annan vit miljömärkt fisk som gös, sej, hoki, sej och torsk. |
|