Det händer att man får tag på riktigt fin och pinfärsk rökt röding eller annan lokalt odlad fisk. Njut den då.
Rökt makrill eller böckling är inget dåligt alterntiv heller.
Servera den varmrökta firren med en grön god sås av säsongens gröna blad.
Gör så här
Börja med att koka potatis och majrovor. Rensa fisken och dela i filéer.
|
Dags för såsen: Skölj mangold, sallad, persilja och gräslök. Skaka av vattnet och klappa gärna bladen torra mellan handdukar.
Mixa bladen med en skivad vitlöksklyfta till grovt mos. Klicka i majonnäs och senap. Kör till en len sås. Späd med vatten om du vill ha en lösare konistens. Smaka av med salt, peppar och några droppar vinäger.
|
Servera fisken, den kokta potatisen, majrovorna och såsen tilllsamans med inlagd gurka och knäckebröd och bordsmargarin till den hungrige.
|
Avrunda måltiden med snabblagad bärglass; Mixa frysta blåbär med skivad banan.
|
|
INGREDIENSER
1 portioner
| | | Råvara | Mängd |
|
|
|
Röding urtagen varmrökt
|
100
g
|
|
|
|
Potatis
|
200
g
|
|
|
|
Majrova eller kålrot
|
75
g
|
|
|
|
Mangold eller hel spenat
|
31,25
g
|
|
|
|
Salladskål kinakål eller grön sallad
|
37,5
g
|
|
|
|
Persilja blad
|
0,25
dl
|
|
|
|
Gräslök
|
0,25
dl
|
|
|
|
Vitlök, 1 klyfta
|
1,25
g
|
|
|
|
Dressing majonnäs fett ca 60 %, 3 msk
|
11,25
g
|
|
|
|
Senap svensk, 2 msk
|
7,5
g
|
|
|
|
Äppelcidervinäger ättiksyra 7 %
|
3,75
g
|
|
|
|
salt, peppar
|
0
|
|
|
|
Gurka inlagd
|
50
g
|
|
|
|
Bröd hårt råg fibrer 14,5 % Vika knäckebröd
|
25
g
|
|
|
|
Bordsmargarin fett 60% berikad Krav
|
2
tsk
|
|
|
|
Bärmos:
|
|
|
|
|
Blåbär frysta, 4 dl
|
56,25
g
|
|
|
|
Banan
|
0,5
st
|
|