Potatissallad med mandel
färskpotatis ekologisk vegan mat Potatissallad är mat som smakar lika bra till vardags som till fest. Servera den antingen på buffébordet tillsammans med andra godsaker eller som vardagsmiddag med tex kikärter, gärna lätt rostade i varm panna.
Gör så här
Skrubba potatisen och skölj den noga. Koka i vatten som precis täcker. Låt majrovorna koka med de sista 5 minuterna. När potatis och majrovor är mjuka lägger du i de frysta eller färska sockerärterna och låter dem mjukna något innan du häller av vattnet
Rosta mandeln lätt i torr stekpannan medan potatisen kokar. Skölj dillen. Hacka stjälkarna men spar själva "vipporna". Skär saltgurkan i strimlor.
Blanda dillstjälkar, buljong, hett vatten, olja och vitlök till en dressing. Smaka med salt och peppar. Det ska smaka mycket.
Skiva potatisen. Skala och dela majrovorna i minder bitar. Varva i en skål med potatisen. Häll över dressingen och låt svalna något.
Fördela på ett fat. Strö över saltgurka, kapris, dillvippor och rostad mandel.
Vill du servera potatissalladen som en hel måltid behövs också extra proteiner för mättnadens kull. Varma eller kalla kikärter är gott till. Liksom ett äpple eller annan favoritfrukt som avslutning. Den hungrige kan också behöva knäckebröd med bordsmargarin eller smör.
INGREDIENSER
1  portioner

   RåvaraMängd
  Potatis   200 g
  Majrova   75 g
  Sockerärter   75 g
  Sötmandel, flagad/spån   12,5 g
  Saltgurka u lag + 2 msk kapris   30 g
  Dill   0,5 dl
  Dressing:  
  Grönsaksbuljong, tärning eller pulver   1,75 g
  Kokande vatten   25 g
  Olivolja   5,5 g
  Äppelcidervinäger ättiksyra   0,38 msk
  Salt, svartpeppar   0
  Tillbehör:  
  Kikärter konserv eller hemkokta   1 dl
  Äpple eller annan frukt i säsong   1 st
  Bröd hårt råg fibrer 14,5 % Vika knäckebröd   25 g
  Bordsmargarin fett 70% berikad Krav   2 tsk

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 660 kcal 625 - 875 kcal
Protein 18 g 19 - 38 g
Fett 22,4 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 3,8 g Max 9 g
Kolhydrater 85 g Min 75 g
Fibrer 22 g Min 9 g
C-vitamin 132 mg Min 22 mg
Folat 172 mcg Min 120 mcg
Järn 4,4 mg Min 3,8 mg
Zink 3,1 mg Min 2,7 mg

Rosta kikärterna i en het torr panna och smaksätt med en aning örtsalt och kanske lite, lite chili eller örtkrydda. Då blir de trevligt knapriga och smakliga.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se