Sillåda är bra, lättlagad och billig mat som ständigt är i säsong. Självklart ska du ersätta de traditionella strömmingen med färska eller frysta sillfiléer om du serverar till barn, unga vuxna och gravida.
Sätt lite extra smak på den milda fisken med typiska medelhavskryddor som tomat, persilja, oregano och vitlök.
Gör så här
Rensa, bena och skölj strömmingen. Eller köp färdigrensade flundror. Frysta eller färska sillfiléer är också en bra alternativ. Lägg strömmingsflundrorna med skinnsidan ned på en skärbräda.
|
Värm ugnen till 225 grader.
|
Rör ihop det mesta av tomatpurén med 1 pressad vitlöksklyfta och hackad persilja. Smaksätt med salt, peppar och oregano.
Fördela purén och hackad lök på strömmingsflundrorna. Rulla ihop dem.
|
Lägg i en ugnssäkert fat som är penslat med några matskedar rapsolja. Häll lite vatten runt om. Strö på resten av de skivade vitlöksklyftorna, lite persilja och klicka lite tomatpuré över.
|
Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter tills fisken är genomkokt.
|
Servera med kokt pressad potatis och rårivna morötter och äpple smaksatt med tunt skivad purjolök och en dressing med olja, vinäger, vatten och örtsalt.
|
Knäckebröd till den hungrige.
Avsluta som vanligt med en frukt.
|
|
INGREDIENSER
1 portioner
| | | Råvara | Mängd |
|
|
|
Sill, flundror
|
150
g
|
|
|
|
Tomatpuré konserv konc,
|
18,75
g
|
|
|
|
Vitlök
|
0,75
klyft
|
|
|
|
Lök gul, finhackad
|
0,25
st
|
|
|
|
Rapsolja
|
0,5
msk
|
|
|
|
Persilja blad
|
0,25
dl
|
|
|
|
Salt
|
0,25
tsk
|
|
|
|
Svartpeppar
|
0,25
krm
|
|
|
|
Oregano
|
0,25
tsk
|
|
|
|
Vatten
|
0,2
dl
|
|
|
|
Tillbehör:
|
|
|
|
|
Potatis
|
2,25
st
|
|
|
|
Morot
|
75
g
|
|
|
|
Äpple m skal
|
0,25
st
|
|
|
|
Rapsolja
|
0,5
msk
|
|
|
|
Äppelcidervinäger ättiksyra 7 %
|
0,25
msk
|
|
|
|
Vatten
|
0,25
msk
|
|
|
|
Örtsalt
|
0,5
krm
|
|
|
|
Purjolök
|
25
g
|
|
|
|
Knäckebröd, råg, fullkorn
|
1
bitar
|
|
|
|
Bordsmargarin eko
|
1
tsk
|
|
|
|
Banan eller annan frukt i säsong
|
1
st
|
Tyvärr innehåller strömming höga halter av dioxin och PCB. Strömming ska inte ges till barn, unga vuxna samt gravida. Särskilt strömming som är större än 17 cm och fiskad i Bottenhavet innehåller mycket miljögifter. Byt till sill!
Istället för bordsmargarin kan du ta smör på knäckebrödet...
Gillar du varken tomat, vitlök eller oregano till strömming ersätt med en klick kaviar och lite lök.
Saknar du potatismoset? Gör ett grönt; Mosa ihop kokt potatis med "pellets" av hackad fryst spenat och späd med 1 dl varm mjölk. Smaka av med lite salt och kanske en klick bordsmargarin eller smör.
|
|