Börja med att hårdkoka äggen: lägg i kallt vatten. Koka upp och låt koka i 8 minuter. Spola av äggen i kallt vatten och låt dem ligga i kallt vatten några minuter.
|
Ansa sparrisen. Grön sparris behöver inte skalas men skär bort den hårda delen på stjälken.
|
Skölj och grovhacka persiljan. Skölj citronen och raspa/riv av det gula skalet. Använd gärna ett cisileringsjärn om du har så blir det fina hela strimlor.
|
Häll av spadet från räkorna. Spar det det kan användas att koka sparrisen i...
|
Koka upp cirka 1 liter vatten + räkspad + 1 tsk salt + 1 tsk socker. Lägg i sparrisen och koka försiktigt i 3-4 minuter tills stjälkarna börjat mjukna. Häll av spadet, spar ev. ½ dl till att späda ägg-räkröran med.
|
Smält smör och rapsolja försiktigt i mikron. Rör ner citronrasp, hälften av persiljan och räkorna.
|
Skala och grovhacka äggen. Blanda ner även ned dem i röran.
|
Häll upp sparrisen på ett förvärmt fat. Klicka över ägg-rökröran. Garnera med lite persilja.
|
Servera med ett gott, gärna lite grövre surdegsbröd, citronklyftor samt små blad av mangold, spenat eller ruccola.
|
Avsluta med en banan, annan frukt i säsong eller kanske rabarberkompott.
|