Skala och finhacka morot, rotselleri, rödbeta, lök, vitlök och paprika.
|
Halvera chilifrukten, skär bort melllanväggar och frön. Spara dem och du vill ha starkare chilismak.
|
Skölj av linserna: lägg i en trådsil och låt spola igenom med kallat vatten.
|
Hetta upp oljan i en gryta som rymmer hela soppan.
|
Fräs all rotfrukter, lök, paprika och chilipeppar. Strö över malen eller finriven ingefära. Fräs tills allt blivit glansigt.
|
Häll på de sköljda och avrunna linserna. Häll över tomaterna och några deciliter vatten. Salta och lägg på lock.
|
Medan soppan kokar sköljer du limen, riv skalet fint och pressar ut saften. Vänd ner i soppan.
|
Koka tills rotfrukter och linser är riktigt mjuka, det tar drygt 15 minuter.
|
Mixa soppan slät. Häll tillbaka i grytan. Smaksätt med kokosmjölk och tomatpuré. Vill du ha en hetare soppa finhacka mellanväggar och kärnor från chilin och tillsätt soppan.
|
Späd med hett vatten till lagom soppkonsistens.
|
Servera soppan överströdd med rostade kokosflingor och basilikablad. Bröd och ett glas vin för den som önskar.
|