MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Gravad lax

Vår Sommar Höst Vinter
hemgravad fisk lätt recept festmat Många är vi som vill ha gravad lax på julbordet. Att själv grava lax och annan fisk är lätt och kräver minimal arbetsinsats om man väljer filéad fisk med skinnsidan kvar. Dessutom blir det mycket billigare än att köpa färdiggravad.
Hemgravad lax kan även gravida njuta av om de väljer en odlad lax. Viltfångad kan innehålla för höga halter av miljögifter och i den förpackad gravade och rökta kan det finns listeria.
Gör så här
Skölj av laxsidan och torka den.
Stör svartpeppar och enbär grovt. Blanda med salt och socker.
Gnid/klappa in det mesta av blandningen på köttsidan. Spar lite till skinnsidan.
Strö lite av saltblandningen i botten på en stor plastpåse.
Dela laxsidan i två lika stora delar. Lägg ihop med sköljd dill emellan, lägg ihop tjock del mot tunn del.
Placera i plastpåsen. Strö över rseten av saltet.. Knip ihop plastpåsen, det ska inte finnas luft kvar. Lägg på ett fat och ställ i kylskåp.
Låt grava i cirka 2 dygn. Vänd påsen lite då och då. Häll bort lagen och ta bort dillen när fisken är färdiggravad.
Skär upp fisken i tunna skivor och gärna på skrå så att skivorna blir trevligt stora. Lägg på ett fat och dekorera med citronskivor och färsk dill.
Laxen går utmärkt att frysa färdig gravad till häften gravad dvs efter ett dygn, den "gravar efter" under infrysning och upptining. Räkna med att laxen behöver dryga dygnet för att tina i kylskåp.
Förvara färdiggravad lax kylskåpskallt, +5, och ät upp den inom en vecka. Skär bara upp vad som går åt för tillfället och låt resten bli kvar i kylskåp.
INGREDIENSER
1 sats Uppdatera

   RåvaraMängd
  Lax, filé   1000 g
  Svartpepparkorn, stötta   2 tsk
  Enbär eller rosépepparkorn   1 msk
  Salt   4 msk
  Socker   3 msk
  Dill, hela kvistar   2 dl
Näringsämne Mängd
Energi 2420 kcal
Protein 247 g
Fett 158,3 g
Mättade fettsyror 35 g
Kolhydrater 2 g
Fibrer 1 g
C-vitamin 23 mg
Folat 364 mcg
Järn 11,9 mg
Zink 6 mg

Om du är gravid ska du undvika gravad och rökt fisk. Däremot är det okey att äta hemgravad lax eftersom den inte vakuumpackas. Var ändå noga med kylförvaringen och frys in laxen om det dröjer fler dagar innan du ska äta den.
Beräkna att laxen räcker till 12 buffé portioner och till 6 portioner som huvudrätt. En portion som huvudrätt ger 403 kcal,41 g protein och 20 g nyttiga, omättade fettsyror varav en hel del är långa Omega 3 fettsyror. Samt en dos Vitamin D.
Serveringstips: På julbordet förstås. Som förrätt tillsammans med en bit rostad bröd, en klick pepparrotsyoghurt och sallad av något slag.
Med stuvad potatis, nässlor eller spenat blir det svensk husmanskost när den är som bäst. Några strimlor lax kan också förgylla sommarens potatissallad.
Om laxen inte är odlad krävs att den fryses 5 dygn före, under eller efter gravningen. I vildfångad fisk, visserligen ovanligt, men det kan finnas parasiter som dör om de fryses.
Receptet kan också användas för annan fisk som sik, regnbåge, röding men också mager torsk och sej. Med tunna filéer förkortas gravningstiden med ett dygn.

 


Svensk ekologisk premiumkyckling
KRAV certifiera din restaurang
Ohmungood
Frebaco - Ekologisk Klimatsmart Frukost
Ahlgood, 100% växtbaserat
Midsona
Menigo hållbarhet
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
Saltå kvarn
Vi tänker ekologiskt
Ekolådan
Vetekaka