Kurser med Mums i höst
MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Blinier - glutenfria våfflor

Vår Sommar Höst Vinter
glutenfria våfflor blinier salta tillbehör Blinier, plättar av bovete, är en klassisk rysk förrätt. Varför inte baka dem i våffeljärn? Snabb och enkel fredagsmysmat.
Salta våfflor med yoghurt, hackad rödlök och gravad lax eller skalade räkor är ett "vuxet" alternativ på våffeldagen.
Våfflorna kan också serveras med söt sylt och vispad grädde.
Gör så här
Ljumma mjölken och rör ut jästen i mjölken. Skilj gulor och vitor. Vispa i gulorna i smeten. Tillsätt salt.
Låt smeten jäsa i ca 1 timme tills den bubblar.
Förbered tillbehören medan smeten jäser: Skär laxen i strimlor och skala räkorna. Hacka löken. Dela dillen i små kvistar. Strimla salladskålen.
Rör i oljan eller det smälta, avsvalande smöret i smeten. Vispa vitorna till styvt skum. Vänd ner det i smeten.
Hetta upp våffeljärnet. Smörj järnet med lite olja eller smör före första laggen. Därerfter brukar det inte behövas. Grädda våfflorna.
Lägg en liten klick yoghurt, hackad rödlök och antingen strimlad gravlax eller räkor på varje tallrik. Servera salladskål, kapris, dill och en klyfta citron till.
Ett glas lättöl är gott till. Liksom lite färsk frukt som efterrätt.
Vanliga söta våfflor på vetemjöl hittar du också på MUMS. Äggfria och mjölkfria våfflor hittar du på en extern länk.
INGREDIENSER
portioner

   RåvaraMängd
  Bovetemjöl ljust   4,5 dl
  Ekologisk mellanmjölk fett 1,5 %   4 dl
  Jäst, 1 paket = 50 g   0,5 paket
  Ägg ekologiskt   2 st
  Salt   1 tsk
  Rapsolja eller smält smör   0,5 dl
  Tillbehör:  
  Gravlax   150 g
  Räkor, 250 g oskalade = 100 g skalade   250 g
  Lök röd   2 st
  Dill   0,5 dl
  Salladskål eller isbergssllad   4 dl
  Kapris   1 dl
  Matlagningsyoghurt fett 8 %   2 dl
  Citron   1 st
  Lättöl 2,3 vol. %   1 l
  Päron   4 st
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 760 kcal 625 - 875 kcal
Protein 35 g 19 - 38 g
Fett 25,1 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 6,3 g Max 9 g
Kolhydrater 86 g Min 75 g
Fibrer 9 g Min 9 g
C-vitamin 45 mg Min 22 mg
Folat 198 mcg Min 120 mcg
Järn 3 mg Min 3,8 mg
Zink 3,7 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Satsen ger cirka 12 laggar och en hel sats är lagom till en middag för 4. Som förrätt räcker det med 1-2 våfflor.
Bovete är glutenfritt och därmed är blinier ett bra alternativ även för glutenintoleranta.
Mjölken kan förstås bytas mot havre- eller osötad sojadryck.
Är du inte rädd för mättat fett byter du rapsoljan mot smält smör men blinierna blir inte godare om de serveras med fet cremé fraiche istället för syrlig yoghurt.

 
Hitta din favoritrestaurang på www.ekokrogar.se