MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Vegan semla utan mjölk

Vår Vinter
vegansk mjölkfri semla fettisdagsbulle för allergiker Alla älskar semlor; åtminstone nästan alla och även många som inte tål eller av andra skäl avstår från mjölk. Här bjuder vi på mumsiga semlor bakade med havredryck och fyllda med vispbar sojagrädde. Smaskens.
Är du dessutom allergisk mot mandel byter du den hemgjorda mandelmassan mot ett friskt äppelmos.
Gör så här
Mät upp mjölk, rapsolja i en stor bunke. Smula i jästen och rör tills det mesta löst sig. Tillsätt socker, kardemumma och rör i mjölet.
Arbeta kraftigt och länge, 10 minuter. Allra helst med maskin (el-visp är okey). Strö över saltet och arbeta i ytterligare 3-4 minuter. Kolla att degen är seg; du ska kunna drag ut den en bit...
Häll degen i en oljad bunke (lättare att få ut alla deg sedan) i ungefär dubbelstorlek. Jäs övertäckt i 30-40 minuter tills degen är nästan dubbelt så stor.
Ta upp på mjölat bakbord. Dela i två halvor. Och varje halva i 8 eller 10 bitar. Rulla varje bit till en bulle. Lägg på plåt med bakplåtsduk. Täck med bakduk. Det krävs två plåtar.
Sätt ugnen på 250 grader.
Jäs i ca 20-25 minuter på varmt ställe tills degen snabbt reser efter ett lätt tryck med pekfingret.
Gör mandelmassan under tiden: Mal 3/4 delar av mandel och finhacka 1/4 del eller kör all mandel till fint, fint hack i matberedare. Blanda mandelmjöl och florsocker. Rör i vattnet och rör till en slät smet.
Pensla bullarnas ovansida med lite olja.
Grädda i mitten av ugnen i 5 minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda klart. Det tar ungefär 7-10 minuter. Kolla att färgen är fin och bullen lätt.
Låt svalna på galler under duk.
När bullarna svalnat och det är dags att göra semlor: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur inkråmet. Lägg i en skål och häll på havremjölk. Låt svalna några minuter och rör i mandelmassan.
Fördela fyllningen i bullarna. Lägg på några matskedar sojagrädde på varje bulle, täck med lock och pudra över florsocker; Använd en tesil.
Servera semlorna som festligt mellanmål eller efter en soppa.
INGREDIENSER
1 sats Uppdatera

   RåvaraMängd
  Havredryck Oatly eller Solhavre drickfärdig   5 dl
  Rapsolja   5 msk
  Jäst   1 paket
  Socker   1 dl
  Kardemumma, mald eller stött   3 tsk
  Vetemjöl, eko, stenamlet   12 dl
  Salt   1 tsk
  Rapsolja, till bunken   1 msk
  Rapsolja, till pensling   4 msk
  Havredryck Oatly drickfärdig   2 dl
  Sojagrädde   5 dl
  Florsocker   2 msk
  Mandelmassa  
  Sötmandel torkad   4 dl
  Florsocker   2 dl
  Vatten   8 msk
Näringsämne Mängd
Energi 6650 kcal
Protein 142 g
Fett 289,3 g
Mättade fettsyror 26,1 g
Kolhydrater 844 g
Fibrer 50 g
C-vitamin 19 mg
Folat 871 mcg
Järn 26,1 mg
Zink 18,5 mg

OBSEVERA: Satsen ger 16 mellanstora bullar eller 20 små. Mängden mandelmassa och fyllning är tänkt till hela satsen.
Rädd för mycket socker och vill du ha en mindre söt fyllning: halvera florsockermängden...
Recept på vanliga semlor finns också.

 


KRAV certifiera din restaurang
Vetekaka
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
Vi tänker ekologiskt