Skölj av fiskfilén,om den är färsk. Skär tre snitt som inte går enda ner mot skinnet i filén så det blir 4 portionsbitar. Rimma lätt cirka 15-30 minuter i saltat vatten.
|
Använder du frysta portionsbitar lägger du dem i varmt saltat vatten och låter fisken tina medan den rimmas. Efter en halvtimme är laxen så tinad att den kan stekas.
|
Förbered alla grönsaker och rotfrukter. Dela broccolin i små buketter och skiva stammen tunt. Skala och skär i fina strimlor och tunna skivor. Skiva också vitlöken och finstrimla eller riv den skalade ingefäran grovt.
|
Koka matvetet enligt instruktioner på förpackningen.
|
Hetta upp smör eller rapsolja i en stek-/traktörpanna som rymmer laxen och som har lock.
|
Lägg i laxen med köttsidan ned. Stek i varm värme ett par minuter tills fisken fått fin färg. Vänd på fisken, sänk värmen och lägg på lock. Låt fisken stek i cirka 10 minuter tills den är precis genomstekt. Frysta portionsbitar blir färdiga snabbare.
|
Hetta upp rapsoljan i en wokpanna eller stor stekpanna. Fräs först vitlök, chili och ingefära tills det doftar.
|
Fräs därefter broccoli, fänkål, purjolök och jordärtskockor under ständig omrörning och het värme. Får grönsakerna färg innan de mjuknat något - de ska ha kvar lite av sin knaprighet - stänk först över lite kallt vatten och mot slutet kokosmjölk.
|
Smaksätt det wokade med hälften av den sötsura chilisåsen. Resten av såsen ska ringlas över laxen när den är färdigstekt.
|
Servera laxen på en bädd av wokade grönsaker och med matvetet samt lime att pressa över.
|
Avsluta med ett äpple eller börja med en salladstallrik eller råkost.
|