Om du kokar dina egna kikärter börja här; om inte hoppa direkt till punkt tre. Mät upp och skölj av de torra kikärterna. Låt dem ligga i kallt vatten i minst dubbla mängden vatten i 10 - 20 timmar.
|
Koka upp kikärterna i blötläggningsvattnet, koka i 5-10 minuter och häll av vattnet. Fyll på med nytt och låt koka tills ärterna är mjuka. Salta först på slutet för bäst kvalitet.
|
Förbered övriga ingredienser: Skär köttet i mindre kuber, Skala och hacka lök, vitlök och ingefära. Skala och slanta moroten inte allt för tunna slantar. Skala och strimla kålroten. Skär zucchinin i halvmånar.
|
Hetta upp olivoljan i en gryta som rymmer hela rätten. Fräs lök, vitlök, ingefära, kanelstång och spiskummin tills det börjar dofta.
|
Pudra över saffran. Rör om och tillsätt kött, morot, kålrot, aprikoser och kikärter. Häll på passerade tomater och klicka i harissa. Låt puttra under lock i 20 minuter. Späd med mer vatten om det behövs, grytan ska vara flödande.
|
Lägg i zucchini och låt koka i ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt.
Strö över generöst med färsk koriander när köttet är mört och grönsakerna är riktigt mjuka.
|
Medan grytan puttrar på spisen förbereder du couscousen. Mät upp grynen i en skål, klicka i smöret och strö över saltet. När grytan är klar, häll kokande vatten över grynen. Låt svälla i 5 minuter. Rör om och värm gärna snabbt på i mikron.
|
Behövs en sallad som förrätt. Här hittar du förslag. En enkel efterrätt smakar kanske också bra. På mums finns även extra festliga desserter.
|