Skölj linserna noga i flera vatten tills allt vitt skum försvunnit.
|
Skölj fänkålen och bleksellerin. Halvera och skär bort rotstocken på fänkålen. Strimla.
|
Snitta purjolöken längs med och skölj bort ev. sand som kan finnas mellan bladen. Strimla.
|
Skala vitlöken. Skiva.
|
Fräs vitlök, drygt hälften av purjolöken och fänkålen i olivolja några minuter utan att det tar färg.
|
Häll på linserna, tomaterna och 2-3 dl vatten. Smula i buljong. Låt puttra under lock tills linser och grönsaker är riktigt mjuka. Smaka av med salt och peppar. Späd med mer vatten om det behövs.
|
Gör i ordning tillbehören medan soppan kokar:
|
Gremolata: Finhacka persilja och vitlök. Skölj citronen noga. Finriv skalet och blanda med övriga ingredienser.
|
Korven: Om ni vill ha korv. Skär korven i slantar och stek den till vacker färg och "frasighet". Det behövs inget extra fett om den läggs i kall panna.
|
Avokadomos: Mosa avokadon och smaksätt med pressad citron, lite chili flakes samt olivolja.
|
Servera alla tillbehören inklusive purjolöksringar i separata skålar så var och en kan göra sin egen soppkomposition. Glöm inte skivor av gott surdegsbröd.
|
Avsluta med en apelsin eller annan frukt eller bär i säsong.
|