Mät upp mjölk, rapsolja i en stor bunke. Smula i jästen och rör tills det mesta löst sig. Tillsätt socker, kardemumma och rör i mjölet.
|
Arbeta kraftigt och länge, 10 minuter. Allra helst med maskin (el-visp är okey).
|
Strö över saltet och arbeta i ytterligare 3-4 minuter. Kolla att degen är seg; du ska kunna drag ut den en bit...
|
Häll degen i en oljad bunke (lättare att få ut all deg sedan) som är ungefär dubbelt så stor som degen. Jäs övertäckt i 30-40 minuter tills degen är nästan dubbelt så stor.
|
Ta upp på mjölat bakbord. Dela i två halvor. Och varje halva i 8 eller 10 bitar. Rulla varje bit till en bulle.
|
Lägg på plåt med bakplåtsduk. Täck med bakduk. Det krävs två plåtar.
|
Värm ugnen till 250 grader.
|
Jäs på varmt ställe tills degen snabbt reser sig efter ett lätt tryck med pekfingret.
|
Gör mandelmassan under tiden: Mal 3/4 delar av mandeln och finhacka 1/4 del eller kör all mandel till fint, fint hack i matberedare. Blanda mandelmjöl och florsocker. Rör i vattnet och rör till en slät smet.
|
Pensla bullarnas ovansida med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 5 minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda klart. Det tar ungefär 7-10 minuter. Kolla att färgen är fin och bullen lätt.
|
Låt svalna på galler under duk.
|
När bullarna svalnat och det är dags att göra semlor: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur inkråmet. Lägg i en skål och häll på mjölk. Låt svalna några minuter och rör i mandelmassan.
|
Fördela fyllningen i bullarna. Lägg på några matskedar grädde på varje bulle, täck med lock och pudra över florsocker; Använd en tesil.
|
Servera semlorna efter en soppa eller som festligt mellanmål under sportlovet.
|