Mät upp och häll mjölk och 2 dl vatten i en blandningskål - spar alltså ½ dl vatten till senare. Varken mjölk eller vatten behöver värmas. Degen jäser bra ändå.
|
Tillsätt olja, anisfrön och smulad jäst. Rör tills jästen i det närmaste upplöst.
|
Arbeta in det mesta av vetmjölet och rågmjölet. Arbeta länge och väl, allra helst med maskin: en lite starkare elvisp fungerar bra. Arbeta i 10 minuter.
|
Lös upp saltet i ½ dl vatten och arbeta in i degen. Arbeta i ytterliager 2-3 minuter tils degen är riktigt seg. Om degen är för lös tillsätt lite mer vetemjöl.
|
Jäs övertäckt till dubbel storlek i 35-45 minuter.
|
Knåda lätt på mjölat bakbord. Rulla antingen till en limpa eller lägg i en bakplåtspapper klädd bakform. Låt jäsa tills degen snabbt reser sig efter ett lätt tryck med pekfingret, ca 30 minuter.
|
Värm ugnen till 250 grader.
|
Grädda i nedre delen av ugnen i 10 minuter. Sänk temperaturen till 200 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.
|
Pensla det heta brödet med lite olja så blir det glansigt. Låt svalna på galler och under bakduk.
|