Skölj av fisken och lägg i rimningslagen (salt + vatten). Låt ligga minst 30 minuter gärna ett par timmar.
|
Skala potatatisen, om du vill ha pressad potatis. Koka potatisen.
|
Hårdkoka äggen: lägg i kallt vatten, koka upp och börja ta tid. Efter 8 minuters kokning är äggen hårda. Skala äggen och mosa dem grovt.
|
Förbered alla tillbehör: Skala och finriv pepparroten.
|
Skala och finriv också morot och blanda med russin. Stänk över lite vinäger.
|
Skölj av fisken. Koka upp ungefär 1 liter vatten. Lägg i fisken. Låt åter koka upp och låt koka i 2 minuter. Ställ på skärbräda och låt "efterkoka" i cirka 6 minuter. Kolla med en gaffeln att fiskköttet är vitt och fast.
|
Gör smörsåsen under tiden: Smält smöret. Blanda i olja, hackat ägg och hackad persilja. Späd eventuellt med lite kokspad från fisken om du vill ha mer sås.
|
Värm de gröna ärterna.
|
Servera fisken precis nykokt med pressad potatis, gröna ärter, ägg- och persiljesås. Riven pepparrot och citronklyfta till den som så önskar.
|
Det är också gott med rårivna morötter med lite söta russin på en tallrik vid sidan om. Knäckebröd och bordsmargarin till den hungrige.
|
Avsluta med en färsk frukt i säsong.
|