Mät upp mjölken, den behöver inte vara ljummen. Häll i en degbunke på minst 3 liter. Skär smöret i små bitar och tillsätt och smula i jästen.
|
Mät upp och tillsätt socker.
|
Mät upp och häll i grahamsmjöl och 1 liter av vetemjölet.
|
Arbeta degen kraftigt i 10 minuter i maskin. 15 minuter krävs med armkraft.
|
Blanda i mer vetemjöl om degen känns mycket lös. Mät upp och blanda i saltet.
|
Arbeta i ytterligare 2-3 minuter.
|
Jäs övertäckt i bunken till knappt dubbel storlek.
|
Fördela 40-45 bullformar på två plåtar.
|
Vält upp degen på mjölat bakbord. Knåda ett par kraftiga tag. Dela i två delar.
|
Kavla ut en del till en rektangel på ca 40 X 30 cm.
|
Strö över blåbär och socker. Täck framförallt nedre delen men ända ut i kanterna till höger och vänster. Rulla ihop och skär i 20-22 bitar.
|
Nyp ihop bitarna i ena änden. Lägg med "hopnypet" ned i bullformarna. Täck med smörpapper (annars blir bakduken blåbärsfläckig) och lät jäsa på plåten i cirka 20-30 minuter.
|
Baka ut resten av degen på samma sätt.
|
Värm ugnen till 225 grader.
|
När bullarna reser sig snabbt efter ett lätt tryck med pekfingret är de färdigjästa.
|
Pensla med uppvispat ägg och strö över mandel och pärlsocker.
|
Grädda i mitten av ugnen i cirka 7-8 minuter.
|